FLEVOLAND - Goede isolatie, een duurzaam warmtesysteem en zonnepanelen op het dak: momenteel telt Flevoland ruim 62.000 energiezuinige huizen met energielabel A. Dit komt neer op zo’n 53% van alle woningen in de provincie, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de energielabel registratie van de RVO. Flevoland is hiermee de duurzaamste provincie van Nederland, al zijn er wel grote lokale verschillen.

“Elke woning die tegenwoordig wordt verkocht of verhuurd, is verplicht een energielabel te hebben. Daarbij staat A voor energieneutraal en G voor een energieslurpende woning. De huizen met energielabel A of B zijn goed geïsoleerd, er liggen zonnepanelen op het dak en hebben meestal een duurzame energiebron”, legt Joris Kerkhof, expert energie bij Independer.

Almere duurzaamste gemeente van Nederland

In Almere vind je naar verhouding de meeste duurzame huizen: hier heeft zelfs 65,4% van de woningen energielabel A. Dit is het hoogste percentage van Flevoland en zelfs van heel Nederland. De Flevolandse gemeenten gerangschikt van meeste naar minste duurzame woningen is als volgt:

  1. Almere: 65,4% van de woningen heeft energielabel A

  2. Zeewolde: 49,2% van de woningen heeft energielabel A

  3. Dronten: 43% van de woningen heeft energielabel A

  4. Urk: 42,5% van de woningen heeft energielabel A

  5. Lelystad: 38,4% van de woningen heeft energielabel A

  6. Noordoostpolder: 37% van de woningen heeft energielabel A

“Het A-label heeft verschillende niveaus, van A tot en met A ++++. Hoe meer plusjes hoe energiezuiniger de woning. Een huis met energielabel A ++++ wordt ook wel een nul-op-de-meter huis genoemd. Zo’n energieneutrale woning wekt op jaarbasis net zo veel energie op als dat het verbruikt. Soms zijn deze woningen zelfs energieleverend,” legt de expert Energie van Independer uit.

In Urk meeste energieslurpers

Momenteel heeft 0,8% van alle woningen in Flevoland energielabel F of G. Dit zijn vaak wat oudere huizen met slechte isolatie en enkel glas. Het percentage ‘energieslurpers’ ligt in Flevoland veel lager dan elders in het land. Gemiddeld heeft in Nederland namelijk 7,9% van de woningen energielabel F of G.

Binnen de provincie zijn er twee gemeenten waar het percentage woningen met energielabel F of G hoger ligt dan 1%, namelijk Urk (7,2%) en Noordoostpolder (4,1%).

Voor meer informatie over dit onderzoek: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/energielabels-2024