HELMOND - Met een enorme dosis vechtlust, en als een hecht team, heeft Almere City FC een punt gepakt op bezoek bij Helmond Sport. De Flevolandse brigade speelt in het SolarUnie Stadion het overgrote deel van de wedstrijd met een man minder, maar weet met bloed, zweet en tranen toch een resultaat veilig te stellen. ,,Wanneer je zeventig minuten met tien man moet spelen, teken je normaliter voor een gelijkspel. Gezien de hoeveelheid kansen die we desondanks hebben gecreëerd, vind ik het echter jammer dat we niet alsnog met de volle buit huiswaarts keren”, aldus Robert Molenaar.

Vroege rode kaart
De hoofdtrainer moet al na 19 minuten zijn oorspronkelijke strijdplan noodgedwongen wijzigen. Terwijl City de aanval zoekt, probeert Bram van Vlerken zich los te maken van zijn directe tegenstander. De rechtsback doet dat niet al te handig, maar arbiter Kooij beoordeelt het als een trappende beweging en trekt een directe rode kaart. Molenaar besluit daarop in te grijpen en brengt Nicky van Hilten binnen de lijnen voor Jelle Goselink.

Vanaf dat moment is het wel even alle hens aan dek voor de gasten. Joshua Smits brengt tot tweemaal toe knap redding op afstandsschoten van Helmond Sport en een kopbal van Orhan Dzepar gaat maar rakelings naast. Toch constateren de Almeerders dat er in de omschakeling ook geregeld ruimte ligt achter de defensie van de thuisploeg en proberen zij sporadisch ook de aanval op te zoeken.

Vossebelt trefzeker
Na 34 minuten krijgt City loon naar werken, wanneer Torino Hunte binnen het zestienmetergebied naar de grond gaat en arbiter Kooij naar de stip wijst. Niek Vossebelt houdt het hoofd koel en prikt de bal in de rechterhoek: 0-1. Shayon Harrison krijgt enkele minuten later dé kans om er ook gelijk 0-2 van te maken, maar de spits schiet oog in oog met doelman Stijn van Gassel naast.

Radinio Balker is op slag van rust ook nog heel dicht bij een treffer. De centrale verdediger ziet dat Van Gassel ver voor zijn doel staat en haalt van eigen helft uit. Het schot van een meter of 75 suist rechtstreeks op de goal af en Van Gassel moet in volle sprint terug. De keeper weet de bal nog net voor de lijn te stoppen. Daarmee voorkomt hij een een wereldgoal.

Helmond slaat toe
Na rust probeert City met tien man om het duel te controleren en de voorsprong te verdedigen. Dat gaat aardig, maar de sporadische kansen die ontstaan voor Helmond Sport zijn wel heel gevaarlijk. Zo kan Dean Koolhof vanaf de rand van de zestien vrij uithalen, maar zijn poging gaat hoog over.

In de 67ste minuut valt de gelijkmaker alsnog. De bal wordt de zestien in gegooid, waar meerdere verdedigers van City het leder niet weg weten te krijgen. Bram Zwanen kan daardoor van dichtbij de 1-1 binnenschuiven.

Waar je vervolgens een slotoffensief van de thuisploeg zou verwachten, is het juist Almere City FC dat nog enkele goede kansen krijgt om alsnog met de volle buit aan de haal te gaan. De ingevallen Faris Hammouti kan na een goede interceptie opstomen richting de goal, maar hij mist daarna de controle om nog tot een gericht schot te komen. Mees Kaandorp, eveneens ingevallen, komt vlak voor tijd ook nog oog in oog te staan met de Brabantse keeper, maar Van Gassel ligt in de weg. Daardoor eindigt het levendige duel in Helmond in 1-1.