LELYSTAD - Quinten van Leeuwen heeft zondag de derde wedstrijd van het IAME NK op zijn naam geschreven. Het 10-jarige karttalent uit Lelystad was op de baan van Karting des Fagnes in het Belgische Mariembourg de sterkste in de Mini-Parilla klasse. De rijder van PdB Racing vocht tijdens de heats om de zege, maar zeker de finale was bloedstollend. Na een geweldige strijd kwam Quinten als winnaar over de finish.

Al vanaf de trainingen op de kartbaan in het zuiden van België zat Quinten er goed bij. "De kwalificatie ging ook goed. Ik had eerst de pech dat ik in een groepje zat. Ik moest strategisch goed rijden, want middenin het groepje was ik niet snel genoeg. Gelukkig kon ik een gaatje vinden, naar iemand toe rijden en zo een snelle tijd neerzetten. Ik moest me goed positioneren en het is niet altijd makkelijk om een goede positie te pakken."

De Flevolander vocht daarna fraaie duels uit met oud-teamgenoot Temmo Koopmans. "In de heats ging het goed. Samen met Temmo zijn we weggereden van de rest van het veld en in de eerste heat kwam ik als eerste over de finish. In de tweede heat werd ik door twee karters ingehaald, maar kon ik er nog eentje terugpakken. Daardoor werd ik tweede en moest ik de finale ook als tweede starten."

De finale werd een spannende race voor de karters en ook voor de toeschouwers langs de baan. Quinten: "Bij de start verloor ik een plekje, maar die had ik een paar bochten later al weer terug. Daarna vocht ik met Temmo om de leiding in de race. Ik haalde hem in en hij haalde mij weer in. Samen hadden we een gaatje naar de rest geslagen, maar zij kwamen weer terug. Ik dacht 'als die anderen mij inhalen, word ik misschien vierde of vijfde'. Ik moest aanvallen en kon de eerste positie weer overnemen. Achter me gingen ze strijden voor de tweede plaats, waardoor ik een gaatje kon slaan. Daarna was het alleen nog gas geven en over de finish gaan. Dat voelde echt heel goed, want het was lang geleden dat ik een finale gewonnen had."

Vorig jaar legde Quinten in de GK4 Kart Series beslag op het kampioenschap in de Mini-Parilla Nationaal klasse, maar die competitie rijdt hij dit jaar niet. Naast het Nederlands Kampioenschap rijdt hij ook het Benelux Kampioenschap en wellicht ook de Euro Series in Genk en Mariembourg. "Sinds kort werken we samen met een nieuwe dataman uit Spanje en ik krijg ook goede tips van papa en Dylan Davies van PdB Racing."

Davies werkt sinds dit jaar met het talent uit Lelystad. "Quinten heeft het dit weekend geweldig gedaan. Hij heeft goed naar mij en zijn vader geluisterd en alle opdrachten goed uitgevoerd. Hij heeft met zijn koppie gereden. Die ontwikkeling is super mooi om te zien. De slotfase van de finale was super. We hadden het niet meer verwacht en zeiden tegen elkaar 'waarom wacht hij nou zo lang?' Maar hij had het goed bekeken en heeft gewoon heel goed gereden."

Quinten bedankt Nick en Peter de Bruijn van PdB Racing, monteur Dylan Davies, dataman Alexander, zijn zus Angelina, moeder Yvette en vader Marcel.