STRIJEN - Binnen een week van elkaar reed zowel Jason Duijvestijn als zijn vader Sebastiaan op Kartbaan Strijen. De 12-jarige Jason uit Lelystad kent de Zuid-Hollandse baan door en door en snelde naar een tweede plaats in het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting. Vader Sebastiaan had voor dit Pinksterweekend nog nooit op de baan gereden die hij al zo vaak vanaf de zijkant had bekeken. In een oude Birel 100cc 2-takt reed hij tijdens de Grand Prix van Strijen mee met de Histokarts.


De Birel kocht Sebastiaan Duijvestijn al op 13-jarige leeftijd. "Ik wilde vroeger al karten, maar we hadden geen auto en dan wordt het lastig om naar kartbanen te gaan. Als ik jarig was, ging ik met mijn ooms naar industrieterreinen om te karten. Die Birel heb ik altijd gehouden en het was leuk om er in Strijen mee te rijden. De kart is wat ouder, je hebt veel onderstuur en snel is hij niet. Jason zei me ook dat ik de verkeerde lijnen reed. Hij weet het beter, heeft meer ervaring en kan veel beter karten dan ik. In Strijen had ik nog nooit gereden, wel in Ulrum en Lelystad. Dan is het leuk om op een baan te rijden waar Jason altijd rijdt. Als je zelf rijdt, zie je de baan toch heel anders."

Jason kart al jarenlang clubraces in Strijen, komt er ook ieder jaar met het Nederlands kampioenschap en kan de baan bijna blind rijden. Na de Parolin Rocky en de Mini Junior TM strijdt hij dit jaar mee in de ID Engines Junior. Een achtste plaats in Kerpen en een derde plaats in Assen liet hij volgen met een sterk weekend in Strijen. Jason was dicht bij de dagoverwinning, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats.

In de kwalificatie noteerde Jason de tweede tijd achter Mick Blankespoor, maar net voor zijn vriend Jim Baak. "Jim en ik zijn beste vrienden en we zijn heel blij als we samen op het podium staan. In de races proberen we elkaar naar voren te trekken. Als er eentje sneller is dan de ander, laten we elkaar voorbij. Zo proberen we zo goed mogelijk samen te werken."

"In de eerste race startte ik als tweede en verloor ik een plaats aan Jim. Bij de start zat ik aan de buitenkant. Degene van ons tweeën die aan de binnenkant zit geeft ruimte aan de ander en we drukken elkaar niet van de baan. Bij de start van de tweede race maakte Jim een foutje. Ik wilde hem helpen, maar dat lukt niet altijd en op deze baan ben ik wat sneller. Later in de race heb ik Mick ingehaald en ben ik als eerste over de finish gekomen. Dat was echt heel mooi. Mick is een goede, ervaren rijder en geeft geen zeges weg. Om van hem te winnen voelt echt heel goed."

Door dat resultaat startte Jason in de laatste race vanaf pole position. "Ik reed lange tijd op P1, maar we hadden de bandenspanning wat te hoog waardoor ik in het midden van de race een beetje begon te glijden. Mick kon mij voorbij en ik moest mijn banden managen. In de slotfase kwam ik toch nog dichtbij, maar ik kon hem helaas niet meer voorbij."

In zijn eerste jaar in de ID Engines Junior doet Jason vooraan mee en staat hij halverwege het jaar op de tweede plaats in het klassement. "Het is heel fijn om gelijk in mijn eerste jaar vooraan te rijden en mee te vechten om het kampioenschap. Als we geluk hebben, kunnen we nog kampioen worden, maar op dit moment lijkt de tweede plaats het hoogst haalbare. De volgende race is in Spa en daar hebben we nog niet vaak gereden. In mijn Mini-jaren heb ik er twee keer een NK-wedstrijd gereden. In die jaren heb ik veel geleerd van John Hogenstijn en Harry Weeda van de Kart Academy."

Jason Duijvestijn bedankt de volgende mensen voor hun steun: "Kart Academy, mijn ouders en familie en mijn sponsoren Top&Top schoonmaak, IB food-machines, LIVING, Starla Legal en Expert-success.nl."