LELYSTAD - Jason Duijvestijn heeft dit weekend uitstekende zakengedaan in het Nederlands kampioenschap 4-takt van Chrono Karting. Op Circuit Park Berghem pakte de 13-jarige karter uit Lelystad de dagoverwinning in de ID Engines Junior. Belangrijker nog was het feit dat de rijder van Project One Racing in alle drie races sterk presteerde, waardoor hij met nog twee ronden te gaan aan de leiding van het kampioenschap gaat.

Het was in het Brabantse Berghem geen rechttoe rechtaan weekend. De omstandigheden maakten het niet makkelijk. "Het was af en toe spannend of dat we voor regenbanden of slicks moesten kiezen, maar uiteindelijk hebben we iedere keer de juiste keuze gemaakt", vertelt Jason na het ophalen van zijn beker.

"Het gaat niet echt om de dagzeges, het gaat er vooral om dat je goede punten scoort voor het kampioenschap. Je moet op de baan blijven en je races goed uitrijden. Natuurlijk wil je bekers winnen, maar het kampioenschap is belangrijker en na de resultaten van dit weekend ga ik weer aan de leiding van het klassement."

Tijdens de trainingen was de juiste afstelling nog niet meteen gevonden. "We dachten dat we het goed voor elkaar hadden. Zaterdag bleek het toch nog wat tegen te zitten, maar tijdens de racedag op zondag stonden we er wel weer. Het was even wennen om zonder warm-up meteen de kwalificatie te rijden."

Door een ietwat tegenvallende kwalificatie moest Jason de eerste race vanaf P7 vertrekken. Er stond hem dus wat te doen. "Het ging verbazingwekkend goed. Ik reed in die race van P7 naar P2. Ik heb een paar mooie inhaalacties kunnen doen. Het was wel even spannend in de chicane, want daar is nauwelijks ruimte en we zaten met twee karts naast elkaar. In de voorlaatste bocht deed ik een hele mooie inhaalactie voor P1. Ik kwam er voorbij, maar liet hem iets wijd lopen waardoor de nummer 3 naar P1 kon gaan. Hij speelt geen rol bovenin het kampioenschap, dus voor mij was dat niet zo erg."

"Race 2 ging echt top! Ik startte als tweede aan de ongunstige buitenkant van de baan. Ik had een goede start en kon aan de buitenkant meteen de eerste plaats pakken. Daarna werd ik een keer ingehaald, maar in de laatste ronde pakte ik hem weer terug om de race te winnen. Het waren hele spannende battles en het is mooi om te zien hoe dicht alles bij elkaar zit in deze klasse."

In race 3 kon Jason de kers op de taart zetten, maar het ging niet zoals vooraf bedacht. "Ik maakte een foutje en zakte terug naar P7, maar ik ben toch nog teruggereden naar P3. De nummer 2 verdedigde heel sterk, waardoor ik niet verder naar voren kon komen. Klasse van hem!"

Vader Sebastiaan Duijvestijn genoot van de spannende actie op de baan. "Als je naar karting kijkt, wordt vaak gezegd dat degene met de diepste zakken wint. Hulde voor ID Engines en Arthur Dontje, want dit is gewoon een eerlijke klasse. Het zit heel dicht bij elkaar en het is echt een hele mooie klasse. Ik kan iedere kartouder adviseren om in deze klasse mee te doen."

Jason pakte eerder dit jaar ook de dagzege in Strijen en werd derde op de Landsard in Eindhoven. Er komen nog races op de TT Junior Track in Assen en op de Landsard aan. Een topklassering in het NK lonkt. "Tot nu toe gaat het goed. Het is afwachten hoe het verder gaat, want er kan nog van alles gebeuren. Op dit moment sta ik er goed voor en hopelijk kan ik het kampioenschap pakken."

Jason Duijvestijn wil graag zijn vader bedanken voor het sleutelen, zijn team Project One Racing van Johan van Hout en uiteraard zijn sponsoren Top&Top Schoonmaak, IB Food-machines, Starla Legal en Living Life Coach.