ALMERE - James Efmorfidis is terug van weggeweest. En hoe! De creatieve aanvaller stond door een ontsteking in de liesstreek lange tijd aan de kant, maakte vorige week tegen Telstar al zijn rentree en scoort vanavond het bevrijdende doelpunt tegen FC Eindhoven. Mede daardoor wint Almere City FC met 3-1 van de Brabanders en kan de ploeg van trainer Robert Molenaar weer omhoog kijken.

De Flevolanders beginnen sterk aan het duel met FC Eindhoven en creëren in het eerste kwartier direct de nodige kansen. Zo wordt een strakke voorzet van Shayon Harrison door doelman Swinkels het zestienmetergebied ingetikt, waarna er helaas niemand op tijd bij de bal kan komen om de rebound te benutten. Een schot van diezelfde Harrison wordt gekeerd door de Brabantse goalie en een doelpoging van Torino Hunte zwaait af.

Na 19 minuten is het echter wel raak voor de equipe van Molenaar. Bart Meijers, die opnieuw de geblesseerde Radinio Balker vervangt in het hart van de defensie, komt mee op en haalt uit vanaf de rand van het zestienmetergebied. Zijn inzet – die nog wordt getoucheerd – valt binnen, waardoor City de verdiende voorsprong te pakken heeft.

Ook in het vervolg van de eerste helft blijft de thuisploeg de bovenliggende partij en hebben de Almeerders controle over de wedstrijd. De hoeveelheid kansen neemt wel af, waardoor de marge in het eerste bedrijf niet vergroot kan worden. Zonde, omdat het veldspel wel mogelijkheden biedt om de score te verdubbelen. Extra zuur zijn de druiven dan ook wanneer Kaj de Rooij luttele minuten na rust de gelijkmaker binnen volleert. Het is eigenlijk pas het eerste moment dat FC Eindhoven zich serieus voor het doel van Joshua Smits meldt, maar het is wel direct prijs: 1-1.

Molenaar besluit daarna snel een wissel door te voeren en brengt Faris Hammouti binnen de lijnen voor Nick Venema. Een kleine twintig minuten voor tijd mag ook James Efmorfidis zijn entree maken (in de plaats van Youri Loen). Het spel van City is op dat moment slordiger dan in het eerste bedrijf en de kansen zijn schaarser, maar met het inbrengen van de Griekse aanvaller neemt de creativiteit in het aanvalsspel weer toe. In de laatste tien minuten stapelen de mogelijkheden zich vervolgens op.

Mees Kaandorp raakt eerst de paal, waarna Efmorfidis rakelings voorlangs schiet en een afstandspoging gekeerd ziet worden door Swinkels. Wanneer de tijd echt begint te dringen gaat Cas Faber in de fout door een harde overtreding van achteren op Efmorfidis te maken. Hij wordt door arbiter Bijl met rood van het veld gestuurd. De Griekse aanvaller eist de toegekende vrije trap zelf op en schiet de bal onberispelijk in de linkerhoek. Daarmee staat de bevrijdende 2-1 twee minuten voor tijd toch op het scorebord. Diep in blessuretijd beslist Kaandorp het duel definitief door uit een counter ook de 3-1 tegen de touwen te schieten.