LELYSTAD - Zaterdag 10 juni ontving Ed IJzendoorn uit handen van de secretaris van het Hoofdbestuur van Zeekadetkorps Nederland het Zilveren Koggeschip. In het bijna 70 jarige bestaan van Zeekadetkorps Nederland is deze onderscheiding slechts 30 maal uitgereikt. Deze onderscheiding werd hem zaterdag uitgereikt aan boord van het schip Port of Lelystad van het Zeekadetkorps Lelystad. Hij is daar al weer enige tijd actief als vrijwilliger nadat hij twee jaar geleden het commando over het Zeekadetkorps IJmond neerlegde.

Het Zilveren Koggeschip wordt door het hoofdbestuur van het Zeekadetkorps Nederland toegekend voor erkentelijkheid wegens "grote persoonlijke diensten aan het Zeekadetkorps Nederland bewezen". Dat doet Ed naast zijn baan als HWTK aan boord van de kustvaartuigen van Rijkwaterstaat

Ed IJzendoorn is al meer dan 35 jaar intensief betrokken bij het Zeekadetkorps Nederland en de daarbij aangesloten Zeekadetkorpsen. In die 35 jaar heeft hij in nagenoeg alle rangen en standen gediend bij diverse korpsen wat uiteindelijk heeft geresulteerd in het commando over het Zeekadetkorps IJmond tussen 2013 en 2021. Na zijn ontslag als commandant is hij als vrijwilliger toegetreden tot het Zeekadetkorps Lelystad.

De betekenis van Ed IJzerdoorn is voor het Zeekadetkorps Nederland in al die jaren groter geweest dan alleen wat vanuit zijn functie als commandant van een Zeekadetkorps verwacht mag worden. Hij toonde een grote mate van gastvrijheid aan korpsen die – soms tijdelijk - niet konden beschikken over een varend korpsschip. Korpsen en internationale gasten konden steevast rekenen op een gastvrij onthaal op het korpsschip Zaandam. Daarnaast was en is hij zeer bedreven in het regelen van middelen en materieel voor diverse bij het Zeekadetkorps Nederland aangesloten korpsen. En, last but not least, hij was altijd bereid andere korpsen gevraagd en ongevraagd van advies te dienen.

Na zijn vertrek als commandant van het Zeekadetkorps IJmond heeft Ed IJzendoorn zich – als vrijwilliger – verbonden aan het Zeekadetkorps Lelystad en is voor dat korps van grote betekenis. Niet op de laatste plaats door zijn jarenlange ervaring en zijn technische kennis en kunde.