FLEVOLAND - In 2022 werden in Flevoland veel meer boetes uitgeschreven voor rijden onder invloed. In een jaar tijd werden 1.030 proces-verbalen opgemaakt, een stijging van 37,3% ten opzichte van 2021. Dit blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van meest recente Politiecijfers. Het gaat om weggebruikers die betrapt werden op rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie.

In Flevoland steeg het aantal boetes voor rijden onder invloed sterker dan elders in het land. In de cijfers die tot 2010 teruggaan was het aantal boetes voor rijden onder invloed in Flevoland niet eerder zo hoog. De gemiddelde toename in Nederland bedroeg 34,1%.

Grootste stijging in Almere

Vooral in Almere werden in 2022 flink meer bestuurders op de bon geslingerd voor rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicijnen. In de gemeente werden vorig jaar 460 bestuurders betrapt: 135 meer dan in 2021.

Ook in Lelystad (+120) was een flinke toename te zien. Dronten is de enige gemeente in Flevoland waar vorig jaar juist minder verkeersdeelnemers werden betrapt op rijden onder invloed (-5).

"Veroorzaakt iemand met een slok teveel op een ongeluk en is er een tegenpartij betrokken? Dan betaalt de veroorzaker de schade aan de eigen auto sowieso zelf. Een WA-verzekering vergoedt normaal gesproken altijd de schade bij de tegenpartij. Maar let op, dat is anders wanneer er alcohol in het spel is. Vrijwel alle verzekeraars hebben namelijk een alcoholclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaald. In de polisvoorwaarden staat hoe dit precies is geregeld", aldus autoverzekering expert Menno Dijcks van Independer.

Hier worden per 1.000 inwoners de meeste boetes uitgedeeld

In alle Flevolandse gemeenten werden vorig jaar bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed. Per 1.000 inwoners gaat het om gemiddeld 2,9 proces-verbalen, al zijn er grote lokale verschillen. Zo ligt dit aantal veel hoger in Lelystad: hier werden in 2022 per 1.000 inwoners zelfs 5 proces-verbalen uitgeschreven.

De Flevolandse gemeenten gerangschikt op - naar verhouding - meeste naar minste betrapte verkeersdeelnemers:
Lelystad: 5 bekeuringen voor rijden onder invloed per 1.000 inwoners
Urk: 2,9 bekeuringen voor rijden onder invloed per 1.000 inwoners
Almere: 2,6 bekeuringen voor rijden onder invloed per 1.000 inwoners
Noordoostpolder: 2,6 bekeuringen voor rijden onder invloed per 1.000 inwoners
Zeewolde: 2,4 bekeuringen voor rijden onder invloed per 1.000 inwoners
Dronten: 1,4 bekeuringen voor rijden onder invloed per 1.000 inwoners

Meer informatie lezen over het onderzoek? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/dekking/alcohol/onderzoek/rijden-onder-invloed-2023/

Autoverzekering expert Menno Dijcks legt uit dat een nieuwe autoverzekering lastig kan zijn wanneer je een ongeluk hebt veroorzaakt omdat je alcohol op had. "De verzekeraar heeft in zo'n geval het recht om je autoverzekering te beëindigen. Je bent dan onverzekerd vanaf de dag dat de verzekering is opgezegd. Dit kan problemen opleveren voor een nieuwe autoverzekering. Mogelijk kun je dan alleen nog terecht bij de Vereende, waar de premie een stuk hoger is."