LELYSTAD - De Week van de Veiligheid wordt dit jaar gehouden van maandag 9 tot en met zaterdag 14 oktober. De week wordt afgesloten met een Veiligheidsmarkt op het Stadhuisplein, in het stadhuis en de bibliotheek. Tussen 12.00 en 16.00 uur is er van alles te zien en te doen in het kader van veiligheid. Met activiteiten voor jong en oud.

Veiligheidsmarkt
Op de markt is van alles te zien en te doen over veiligheid. Van tips om brand of inbraak te voorkomen tot het bekijken van een drugslab. Workshops van onderzoeksjournalist Maria Genova zijn te volgen in de bibliotheek.

Maria Genova vertelt over de nieuwste trucs van hackers en geeft tevens tips om de online veiligheid te vergroten. Er zijn workshops te volgen door volwassen, naast het feit dat er ook workshops voor jongeren zijn.

Op het Stadhuisplein staat een mobiele escape room en een springkussen voor de kleintjes. Tevens zijn er auto's en motoren van de politie, brandweer en Stadstoezicht te bekijken. Daarnaast kan men zien en ontdekken wat werken bij Defensie of de Marechaussee inhoudt.

Een bezoek is de moeite waard
Op de Veiligheidsmarkt zijn allerlei leuke activiteiten. Zo kan men:

 • de digitale veiligheid vergroten door de

  workshops van Maria Genova in de bibliotheek

  te volgen: 'Komt een vrouw bij de h@cker' en/of 'What the Hack

 • puzzels oplossen in de mobiele escape room en zelf 'een bom' onschadelijk maken

 • alles te weten komen over het werk van de Defensie en de Koninklijke Marechaussee

 • een drugslab bezoeken of zelf ervaren hoe een wietplantage ruikt


Leuke en leerzame activiteiten voor kinderen
Ook voor kinderen is de Veiligheidsmarkt leerzaam en leuk. Zij kunnen:

 • de uitgang zoeken in de spannende escape room 'Foute Centen'

 • op de foto met Harm Alarm

 • een kijkje nemen in de voertuigen van onder andere politie, brandweer en Stadstoezicht


Medewerking verleend
De volgende organisaties doen mee: Politie, brandweer, ambulancedienst, Stadstoezicht Lelystad, Defensie, Reddingsbrigade, Koninklijke Marechaussee, Rode Kruis, Bureau Drugszaken, Stichting Veteranen Lelystad, Welzijn Lelystad, Flevomeer Bibliotheek en gemeente Lelystad.

Gespecialiseerd in Cyber crime
Maria Genova is geboren (12 januari 1973) en getogen in Plovdiv (Bulgarije), waar ze ook haar gymnasiumdiploma heeft gehaald. Door haar huwelijk met een Nederlander is op haar 19e naar Nederland gekomen en studeerde af aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg.

Ze is journalist en schrijfster. In haar vakgebied is ze een expert op het gebied van moeilijke digitale vraagstukken van deze tijd. Hierbij valt te denken aan online privacy, fraude en gegevensbescherming. Ze is schrijfsters van verschillende boeken, waarvan 'Komt een vrouw bij de h@cker' de bekendste is.