LELYSTAD - Op 23 en 24 juni wordt de zomerzonnewende gevierd tijdens het betoverende Festival Sunsation in het Observatorium Robert Morris bij Lelystad, met een veelzijdig programma vol poëzie en muziek. Al meer dan veertig jaar fungeert Festival Sunsation als de ultieme ontmoetingsplaats voor poëzieliefhebbers in Flevoland en daarbuiten. Het festival gaat van start op vrijdag 23 juni om 19.30 uur en duurt tot zaterdag 24 juni om 9.00 uur. Iedereen die geïnteresseerd is in cultuur en poëzie in de breedste zin van het woord is van harte welkom, en de toegang is gratis. Het volledige programma is te vinden op www.festivalsunsation.nl.


Hoogtepunten in het programma zijn Yentl van Stokkum, Ronald Giphart en Ingmar Heytze. Yentl van Stokkum is dichter, toneelschrijver en performer. In 2021 verscheen haar poëziedebuut Ik zeg Emily. Yentl maakt deel uit van de redactie van literair tijdschrift De Revisor en het populaire Instagram-account @poëzieiseendaad. Ronald Giphart is schrijver en diskjockey. Hij werd bekend met boeken als Ik ook van jou en Phileine zegt sorry. Ingmar Heytze is dichter, schrijver en muzikant en was stadsdichter van Utrecht. Naast een divers programma van dichters en muzikanten, is er deze editie speciale aandacht voor jongeren. De Flevolandse organisaties Bascul en Spraakwaterval leveren een belangrijke bijdrage aan het programma, met electronische muziek en poëzie van jong talent.


Laagdrempelig poëziefestival
Sunsation is een waardevolle culturele traditie. Wat ooit begon als een bescheiden poëziefestival is in de afgelopen veertig jaar uitgegroeid tot een veelzijdig evenement, dat voor iedereen toegankelijk is. Het festivalterrein bevindt zich in en rondom het beroemde landschapskunstwerk Observatorium Robert Morris. Sunsation biedt bezoekers een unieke combinatie van poëzie, land-art en de betoverende sfeer van de vroege ochtend op het 'nieuwe land' van Flevoland. Gedurende de jaren hebben vele gerenommeerde dichters opgetreden tijdens het festival, waaronder Johnny van Doorn, Remco Campert, Jan Wolkers, Lieke Marsman, Tsead Bruinja, Simon Vinkenoog, Gerrit Komrij en Marieke Lucas Rijneveld.


Ruimte voor lokaal talent
Festival Sunsation is een festival van iedereen. Op vrijdagavond 23 juni wordt traditiegetrouw het Open-Dicht Podium georganiseerd. Een podium voor iedereen die poëzie of verhalen schrijft en wil voordragen. Iedere deelnemer krijgt een aantal minuten podiumtijd. Aanmelden kan eenvoudig door het zenden van een email naar openpodium@festivalsunsation.nl. Vermeld hierbij kort informatie over jezelf, je gedichten en wat je verder kwijt wil.


Meer informatie
Net als in voorgaande jaren is het ook dit jaar mogelijk om op het festivalterrein te overnachten. Deze accommodatie is kosteloos en reserveren is niet nodig. Het programma van Festival Sunsation, en meer informatie over dit oudste festival van Flevoland, is te vinden op www.festivalsunsation.com.