LELYSTAD - Afgelopen drie maanden waren kunstenaars uit binnen- en buitenland druk bezig Lelystad te transformeren met hun kunst. In samenwerking met Gemeente Lelystad en Provincie Flevoland organiseerde street art organisatie Writer's Block dit jaar het eerste grootschalige Street Art Project in Lelystad. In het weekend van 11 en 12 december vindt het officiële openingsweekend van het project plaats voor publiek met gratis street art tours.

Openingsweekend met gratis street art tours

Gedurende het weekend zullen er gratis tours op de fiets georganiseerd worden langs de gemaakte muurschilderingen. Mensen kunnen zich opgeven voor een van de drie tours op zaterdag en zondag. Tijdens de tour wordt er verteld over het project, de gemaakte muurschilderingen, het proces en de kunstenaars door een enthousiaste gids. De tours vinden op zaterdag en zondag plaats om 11:00, 13:00 en 15:00 vanaf het startpunt naast het Leonardo Hotel (kruising Agoraweg en Agorahof). Opgeven voor de tours kan via de link hieronder of via https://writersblockmurals.com/street-art-tours/

Over het project

Tussen september en december zijn in het stadshart van Lelystad verscheide nationaal en internationaal gerenommeerde kunstenaars aan de slag gegaan met het verfraaien van muren door middel van street art. Het thema van het project is 'Nieuw land op de zeebodem'; een thema dat erg past bij deze bijzondere stad én provincie. Deze regio met unieke geschiedenis diende voor alle kunstenaars als inspiratie. Het thema 'Nieuw land op de zeebodem' maakt dan ook dat de kunstenaars volop in de geschiedenis en verhalen van de regio konden duiken. Juist deze stad, die gevormd is door mensen, past perfect bij de organisatie van een groot street art project; een vorm van kunst die per definitie de openbare omgeving transformeert naar eigen hand. Doordat het thema vrij te interpreteren was, zijn er veel verschillende soorten en stijlen werken gemaakt.

Organisatie Writer's Block
Writer's Block is een streetart organisatie die verschillende vormen van street art organiseert en realiseert. Inmiddels zijn ze verantwoordelijk voor meer dan 100 grote muurschilderingen in Nederland en de teller staat nog lang niet stil. Writer's Block wil met elke muurschildering Nederland nóg mooier maken.

Leuk om te zien
De laatste muurschildering van het jaar wordt gemaakt door kunstenaar GERA1 uit Griekenland. Tijdens de street art tours kun je zien hoe hij zijn karakteristieke kleurrijke 'Glitch Art' muurschilderingen maakt: een vorm van kunst die kan worden gekenmerkt door een combinatie van realistische portretten en abstracte vormen vol verschuivingen en kleurcontrasten (i.e. de beelden die ontstaan als beeldschermen en digitale software fouten maken).

Een tour boeken kan via: https://forms.gle/huNGz3tpG4xRwuHu6