LELYSTAD - Van 25 november tot 10 december 2021 kleurt het provinciehuis in Lelystad voor de tweede keer oranje. Daarmee vraagt provincie Flevoland aandacht voor (verborgen) geweld tegen vrouwen. Met een druk op de knop benadrukte gedeputeerde Jop Fackeldey het belang van de wereldwijde campagne Orange the World.


Een op de drie vrouwen

Wereldwijd krijgt een op de drie vrouwen met geweld te maken in haar leven. In Nederland gaat het zelfs om 45% van de vrouwen en meisjes. Dat kan allerlei vormen aannemen. Van seksuele intimidatie tot aanranding en verkrachting. Van huiselijk geweld tot doodslag en van gedwongen huwelijken tot genitale verminking.

Hoort niet thuis in de samenleving

Gedeputeerde Jop Fackeldey vertelt: “Het is belangrijk dat we ook als provincie aandacht schenken aan deze campagne. Deze vorm van (verborgen) geweld hoort niet thuis in de samenleving. Als portefeuillehouder Krachtige Samenleving maak ik mij daarom graag sterk voor dit onderwerp.”

Landelijke afsluiting in Flevolands provinciehuis

10 december 2021 wordt de wereldwijde campagne Orange the World afgesloten. In Nederland gebeurt dit in het Flevolandse provinciehuis. Verschillende artiesten zoals Berdien Stenberg en Marietta Petkova staan dan samen met gedeputeerde Harold Hofstra stil bij (verborgen) geweld tegen vrouwen. U kunt dit volgen via een livestream. Meer informatie hierover vindt u op flevoland.nl/orangetheworld.

Over Orange the World

Tussen 25 november en 10 december zijn verschillende gebouwen wereldwijd oranje verlicht. De kleur oranje staat voor de opgaande zon: een positief symbool voor een toekomst zonder geweld. Meer dan 90 landen zijn verbonden aan deze campagne die in 2014 door de Verenigde Naties is opgestart. In 2021 is het thema van de Nederlandse campagne: preventie. Meer informatie vindt u op orangetheworld.nl.