BIDDINGHUIZEN - Op 20 juli organiseert GreenInclusive een open middag op haar teeltlocatie met vezelhennep in Biddinghuizen. Geïnteresseerden zijn welkom tussen 13.30 en 16.00 uur aan Rietweg 29 in Biddinghuizen. Op de teeltlocatie wordt voor het eerste jaar vezelhennep geteeld. Je kan een kijk nemen bij het gewas, de bodem van dichtbij bekijken en de eindproducten bewonderen.


Het melkveebedrijf VOF Westerneng heeft dit jaar gekozen om een ander gewas te telen dan voorheen, namelijk vezelhennep. Ze heeft hiervoor gekozen vanwege de goede eigenschappen van dit gewas; o.a. bodemverbeteraar, weinig bemesting en weinig arbeid. Dit gewas wordt geteeld in samenwerking met GreenInclusive. Het Friese bedrijf teelt in samenwerking met de agrarische sector dit jaar ruim 600 hectare vezelhennep in heel Nederland.

Vezelhennep
Vezelhennep is een snelgroeiend gewas wat als natuurlijke grondstof dient voor biobased bouwmaterialen. Door de snelle groei krijgt onkruid geen kans en zijn er geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig. Vezelhennep wordt maar liefst 3,5 meter hoog en heeft een hoge opbrengst per hectare, tegen een relatief lage input aan water, voeding en arbeid. Daarnaast heeft het gewas een positieve invloed op het milieu.

GreenInclusive
GreenInclusive ontwikkelt en produceert producten van natuurlijke en lokale grondstoffen waar langdurig CO2 in opgeslagen wordt. De natuurlijke grondstoffen die GreenInclusive inzet zijn afkomstig van de vezelhennepplant. Deze natuurvezels worden onder andere verwerkt tot natuurlijke woningisolatie. Het bedrijf zet zich in om ook de eindproducten regionaal af te zetten waardoor Flevolandse woningen biobased geïsoleerd worden met grondstoffen uit de regio.