LELYSTAD - Street art organisatie Writer's Block vierde in het bijzijn van wethouder Adam Elzakalai op 9 december de officiële opening van het grootschalig street art project in Lelystad. Afgelopen drie maanden hebben in Lelystad street artists uit binnen- en buitenland op verschillende locaties in de stad muren getransformeerd met grootse street art kunstwerken. Donderdag sloot Writer's Block, de organisator van het project, het project voorlopig af met een officiële opening. De aanwezige wethouder opende de gelegenheid met het lanceren van de Augmented Reality, een tweede laag op de grootste muurschildering van het project.

Wethouder Adam Elzakalai keek via zijn telefoon naar het bewegende hoofd van een geschilderde Cornelis Lely op het gebouw tegenover hem. Na het scannen van de bijbehorende QR-Code op de muur bracht hij deze grote muurschildering op het combinatiegebouw aan de Neringweg tot leven door middel van Augmented Reality techniek. Street art organisatie Writer's Block ontwikkelde deze unieke AR-laag in samenwerking met Moyosa Media. Roelof Schierbeek, één van de kunstenaars van de muurschildering en deel van het kunstenaarsduo Karski and Beyond, overhandigde het bordje met de QR-code aan de wethouder, na enthousiaste woorden van de wethouder over het project. De combinatie van Augmented Reality en street art is uniek. In Nederland zijn slechts een handjevol straatkunstwerken voorzien van een AR- laag. De opening gaf tevens het startsignaal voor de gratis street art tours in het weekend van 11 en 12 december.

Street Art primeur voor Lelystad
Tijdens het openingsweekend kon men met een enthousiaste gids op pad langs alle kunstwerken. Op de fiets gingen groepjes enthousiaste mensen langs de gemaakte muurschilderingen en kregen extra info van de tourguide over onder andere de kunstenaars, de kunstwerken, de betekenis van het werken en het proces. In het aankomende jaar kan je de route ook zelfstandig lopend of op de fiets bekijken door middel van de app Smartify. Smartify maakt musea toegankelijk voor een wereldwijd publiek door middel van innovatieve technologie en boeiende achtergrondverhalen. In Nederland zijn onder andere het Rijksmuseum en het Mauritshuis vertegenwoordigd en in het buitenland zijn onder andere het Louvre en The British Museum opgenomen in de app. Lelystad heeft een primeur, want het is de eerste stad in Nederland die in de app is opgenomen met street art.

Over het project
In samenwerking met Gemeente Lelystad organiseerde Writer's Block het eerste grootschalige street art project in Lelystad. Het thema van het project was 'Nieuw land op de zeebodem'. Het thema, aansluitend bij de unieke geschiedenis van Lelystad, maakte dat de kunstenaars volop in de verhalen van deze bijzondere stad konden duiken. Writer's Block is een streetart organisatie die verschillende vormen van street art en graffiti organiseert en realiseert. Inmiddels zijn ze verantwoordelijk voor al meer dan 100 grote muurschilderingen in Nederland. De organisatie heeft grote plannen voor aankomend jaar en hoopt Nederland steeds een stukje mooier te maken.