LELYSTAD - Begin 2023 is een nieuwe AED geplaatst bij Topgroup op het bedrijventerrein Flevopoort in Lelystad. Topgroup bestaat uit de bedrijven Topcats, Topdek en RAM Mounts. De AED bevindt zich op Apolloweg 88 aan de buitengevel, naast de toegang tot het magazijn. Deze openbare AED is toegankelijk voor iedere hulpverlener, die zich heeft aangemeld bij de website mijnhartslag.nu. Met de plaatsing van het apparaat wil Topgroup een bijdrage leveren aan de veiligheid van medewerkers van haar drie bedrijven en omliggende bedrijven.

Hulpverlening bij hartstilstand
Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat waarmee je met behulp van een elektrische schok het hart weer op gang kunt brengen. Bij een hartstilstand is het van belang dat er zo snel mogelijk hulp wordt geboden. Iedere seconde telt. Mensen in de omgeving van de Apolloweg kunnen zich via de genoemde website registreren, zodat zij een melding krijgen als hun hulp gewenst is. Zij vinden op deze website ook de toegangscode om het apparaat te gebruiken. Het gebruik van de AED wijst zich vanzelf. Het loodst je op een duidelijke manier door alle stappen van de hulpverlening.

Justin Teleng, technical manager bij Topgroup nam het initiatief voor de plaatsing van de AED. 'In het kader van duurzaam ondernemen vinden wij het belangrijk om een maatschappelijke bijdrage te leveren. Bij RAM Mounts Benelux, Topcats en Topdek werken in totaal ca. 30 medewerkers. De plaatsing van een AED draagt bij aan hun veiligheid,' aldus Justin Terleng, die ook BHV'er bij het bedrijf is. De Gemeente Lelystad stimuleert de plaatsing van AED-apparaten met behulp van een subsidie.

Hoe te handelen in geval van een hartstilstand?
Bel direct 112 als iemand onwel wordt. De meldkamer alarmeert de vrijwillige hulpverleners die zich het dichts bij de AED bevinden. Deze vrijwilligers melden of zij in staat zijn om hulp te bieden en zij blijven helpen tot de gealarmeerde professionele hulpverleners gearriveerd zijn. Bij Topgroup is tijdens kantooruren een vrijwillige hulpverlener aanwezig.