LELYSTAD - Met meer dan 15 gerealiseerde muurschilderingen is Lelystad inmiddels een echte street art locatie. Afgelopen najaar stonden meerdere internationale en lokale kunstenaars wederom klaar met hun spuitbussen en kwasten om het stadscentrum te verfraaien onder leiding van street art organisatie Writer's Block. De nieuwste kunstwerken vallen niet alleen op bij inwoners, maar ook internationaal krijgen ze veel aandacht. In het bijzonder is het oog gevallen op het kunstwerk van Braziliaanse street artist Sipros, wat een nominatie heeft opgeleverd voor 'de beste street art van 2022'.


De nominatie komt van het populaire street art platform Street Art Cities. Street Art Cities is de grootste urban art-database ter wereld met meer dan 40.000 kunstlocaties in 93 landen over de hele wereld. Via hun platform en Instagram volgen ze het hele jaar door de meest populaire street art murals. Elke maand en aan het eind van het jaar stemt het Street Art Cities-publiek op een selectie van 100 werken van verschillende artiesten om te bepalen welke muurschilderingen vallen onder 'de beste' van die periode. Dit jaar bereikte hun 'best of'-serie meer dan een half miljoen kijkers.

Een win kan veel betekenen voor een kunstenaar én voor de locatie. Zo heeft de winnaar van vorig jaar, kunstenaar Diego As met zijn muurschildering "Caesar", het hele jaar door het nieuws gehaald. De muurschildering werd een symbool voor de stad en een verplichte stop voor toeristen, aldus de lokale burgemeester.

Je vindt de genomineerde muurschildering aan de Waagpassage op het gebouw bekend als 'de Trommel', samen met zeven andere grote muurschilderingen. De genomineerde kunstenaar, Sipros (echte naam Wellington Naberezny), staat bekend om zijn 'Big Ears' karakters: fotorealistische portretten met kenmerkende grote hoofden en oren. Inspiratie voor zijn kunstwerken haalt de kunstenaar vooral uit de fantasierijke wereld van kinderen. Street art organisatie Writer's Block haalde Sipros naar Lelystad om een muurschildering te maken tijdens de 'Lelystad Street Art Jam': één van de projecten van de organisatie gericht op het brengen van kunst naar verschillende gemeenschappen in Nederland.

Via de Street Art Cities app stem je op de muurschildering. Stemmen kan nog tot 31 januari.