LELYSTAD - Hoe is het om leraar te zijn op een middelbare school? In de zesdelige documentaireserie 100 dagen voor de klas gaan Tim den Besten en Nicolaas Veul aan de slag op een scholengemeenschap in Lelystad. Een enerverend avontuur van twee beginnende docenten vol emotionele ups en downs.

De laatste tijd ziet iedereen wat docenten zelf al lang wisten: leraren zijn onmisbaar voor de toekomst van ons land. Het afgelopen jaar gingen leerkrachten meerdere keren de straat op om te protesteren; zij willen dat de overheid iets doet om hun vak aantrekkelijker te maken. Leraren in het voortgezet onderwijs hebben vaak te kampen met hoge werkdruk, matige salarissen en overvolle klassen met mondige pubers. Steeds minder mensen kiezen voor het vak en over vijf jaar verwacht het Ministerie van Onderwijs een tekort van meer dan 8000 docenten.

VPRO-programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan in 100 dagen voor de klas de uitdaging aan als buitengewoon stagiair op scholengemeenschap ISG ARCUS in Lelystad. Ze geven les en verkennen de wereld van collega's en hun leerlingen. Tim geeft Nederlands op het VMBO en Nicolaas geschiedenis en maatschappijleer op het HAVO/VWO en VMBO. Hoe houden zij zich staande? Wat is een goede les? Hoe win je het vertrouwen van pubers?

Hoe houd je orde in de klas? En hoe ga je om met social media, pesten en gepest worden? Tim en Nicolaas ervaren in de praktijk hoe de leraar van nu alle ballen in de lucht probeert te houden en zetten hun eigen ervaringen af tegen die van hun begeleiders en collega's. Vinden zij hun roeping binnen de muren van de school? Of keren ze opgelucht terug naar de wereld van de media?

Afleveringen: 1. "Waar zijn we aan begonnen?" (donderdag 16 april, 21.00 uur, NPO 3).Tim en Nicolaas worden ingewijd als nieuwe leraren en kijken de kunst van het lesgeven af bij hun begeleiders. Voorzichtig maken zij hun eerste ronde door de klas. Nicolaas wil weten op wat voor school hij terechtgekomen is en krijgt een bijzondere rondleiding. Tim geeft samen met begeleider Bjorn een les over seksualiteit aan 4 VMBO, zijn mentorklas.

2. Voor de leeuwen (donderdag 23 april, 21.00 uur, NPO 3). Tim en Nicolaas geven hun eerste les en dat gaat niet vanzelf. Tim moet alle zeilen bijzetten om de leerlingen van 2 VMBO iets bij te brengen. Nicolaas bereidt zich grondig voor op zijn lessen, maar daarmee kun je ook overdrijven en bovendien is het geen garantie voor succes. Volgens de begeleiders hoort het er allemaal bij: je moet spartelen en op je bek gaan. De leerlingen testen hun nieuwe leraren meteen uit; in de klas en op social media.


(Informatie over de afleveringen 3 t/m 6 volgt later)
Tim den Besten en Nicolaas Veul waren samen eerder te zien in Oudtopia, waarvoor ze een maand in een verzorgingshuis woonden, en Superstream Me, een psychologisch experiment waarin zij 18 dagen hun leven non-stop streamden. In 100 dagen voor de klas gaan zij samen opnieuw het experiment aan.

www.vpro.nl/100dagenvoordeklas