LELYSTAD - Op vrijdag 3 september gaan verschillende Lelystadse basisscholen en BSO's met de handen de klei in om gewassen te oogsten. 275 kinderen gaan langs bij De Lelystadse Boer en oogsten daar onder begeleiding van boeren, studenten en deskundige senioren. Deze unieke ervaring is onderdeel van het Lelystadse project 'Van Zaadje tot Soep'.

De suikermaïs, aardappels en sperziebonen zijn klaar om geoogst te worden. De kinderen gaan in kleine groepjes aan de slag. Dit doen zij onder begeleiding van een senior en/of student(en) van het ROC van Flevoland. Ook staat er een boer klaar om de kinderen te vertellen over de gewassen en het oogsten.

Uniek voedselproject
Inge Beukema, IVN Flevoland: 'Tijdens het project Van Zaadje tot Soep ervaren kinderen het hele voedselproces. Op het Oogstfeest kunnen kinderen ontdekken waar voedsel vandaan komt. Dit hebben ze zelf in het klein gedaan op school en nu zien ze het in het groot. Door de kinderen zelf, bij de boer, te laten oogsten, ervaren zij het met hoofd, hart en handen waar hun voedsel vandaan komt.

'Ieder jaar doorlopen vijf Lelystadse scholen het proces dat voorafgaat aan een kop soep. De kinderen doorlopen vijf stappen: zaaien, verzorgen, oogsten, koken & proeven en vieren. Alle Lelystadse kinderen waren uitgenodigd voor stap 3: het Oogstfeest van De Lelystadse Boer. Van de partij zijn in ieder geval basisscholen de Vogelveste, Laetare, Windroos en Albatros en BSO Het Landhuis.

Lokale samenwerking

Het is een bijzonder project waarin verschillende Lelystadse partijen samenwerken om de kinderen meer te leren over voedsel. De verschillende organisaties dragen op hun eigen manier een steentje bij. Partners van 'Van Zaadje tot Soep' zijn IVN Flevoland, De Lelystadse Boer, De Steiger Praktijkonderwijs, ROC van Flevoland, Aeres VMBO, GGD Flevoland, Stichting School, GO Kinderopvang en lokale senioren netwerken.