LELYSTAD - Icare jeugdgezondheidszorg, Sportbedrijf Lelystad en JOGG Lelystad slaan de handen ineen om meer en beter bewegen bij kinderen van 0 tot 4 jaar te stimuleren. Ter aftrap is op maandag 15 april 2024 de eerste beweegstimuleringsfolder voor kinderen van 0 tot 4 jaar uitgereikt aan Jane Philippi en haar dochter Haley. Deze uitreiking vond plaats in de beweegstimulerende wachtruimte van Icare aan de Botter 11-50 te Lelystad.

Bewegen stimuleren op jonge leeftijd


Jonge kinderen zijn van nature energiek en nieuwsgierig. Ook is er een toename te zien van kinderen met motorische achterstanden en overgewicht. Het is van essentieel belang dat kinderen van 0-4 jaar voldoende bewegen om zich sociaal, cognitief en motorisch goed te ontwikkelen. De basis voor plezier in bewegen wordt namelijk al op jonge leeftijd gelegd. Daarom is het van groot belang ouders te wijzen op de positieve effecten van bewegen op jonge leeftijd. Om dit te bewerkstelligen hebben drie consultatiebureaus in Lelystad de uitdaging aangenomen om het belang van bewegen voor de allerjongsten nog meer onder de aandacht te brengen.

Samenwerking

Icare jeugdgezondheidszorg en Sportbedrijf Lelystad zijn beide kernpartner van JOGG Lelystad Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst. Gezamenlijk is een plan gemaakt om meer en beter bewegen te stimuleren bij kinderen van 0 tot 4 jaar. De wachtkamers worden beweegvriendelijk ingericht met onder andere beweegspiegels, uitdagende stickers op de grond en kruiptunnels. Ook is het specifieke beweegaanbod voor jonge kinderen in kaart gebracht met onder andere een folder. Deze folder wordt door professionals in de jeugdgezondheidszorg gebruikt om het gesprek met ouders te voeren. In de folder staan tips om thuis bewegen te stimuleren en een overzicht van de beweegactiviteiten in Lelystad. De folder wordt bij de consultatiebureaus, GO! Kinderopvang locaties en bij diverse partners verspreid.

Iris Visser, sportregisseur Jeugd & Onderwijs bij Sportbedrijf Lelystad, vertelt: “Het doel van het beweegstimuleringsprogramma is om ouders op een laagdrempelige manier te laten zien hoe ze kinderen meer kunnen laten bewegen in alledaagse activiteiten. Dit kan bijvoorbeeld al door het doen van oefeningen tijdens het verschonen, maar ook door het stimuleren van zelfstandig lopen bij oudere kinderen. Ook willen we de bekendheid van het beweegaanbod in Lelystad vergroten. Zo verwachten we een stap vooruit te zetten in de beweegstimulering van jonge kinderen”.

Naast het uitgeven van de flyer is ook een webpagina ontwikkeld. Op de pagina www.sportbedrijf.nl/aanbod-0-4-jaar/ staat het complete beweegaanbod voor 0-4 jarigen in de gemeente Lelystad, variërend van ouder-kind zwemmen, dansen tot een sportspeeltuin.

Wilt u uw beweegaanbod ook op de website plaatsen of heeft u behoefte aan meer informatie? Neem dan contact op met Iris Visser, sportregisseur Jeugd & Onderwijs van Sportbedrijf Lelystad, via i.visser@sportbedrijf.nl of 06 52 39 25 07.