LELYSTAD - Lelystad Airport viert haar 50-jarig jubileum op 19 november. Van ROC heeft de vlieghaven een Cessna ontvangen als een eerbetoon aan deze mijlpaal. De Cessna heeft bijna 50 jaar dienst gedaan voor educatieve doeleinden. Volgens Eric Sliphorst (ROCVA) is het prachtig om te zien dat het vliegtuig een ereplek heeft gekregen als 'poortwachter' bij Lelystad Airport.

Een eyecatcher

De Cessna is door het brandweerteam van de luchthaven omgedoopt tot PH-EdK. Dit is een eerbetoon aan de voormalige havenmeester van Lelystad Airport. Oorspronkelijke was het toestel geregistreerd in 1964 als PH-ALB.

De laatste jaren stond het vliegtuig bekend als sleutelmateriaal voor de leerlingen van het MBO College Airport Hoofddorp. Hier had de Cessna de fictieve registratie PH-SKS. Het toestel heeft een nieuwe lak gekregen in de huisstijl van de luchthaven.

Al 50 jaar open

In 1973 werd vliegveld Lelystad geopend voor General Aviation. In haar 50-jarig bestaan zijn er een aantal zaken 'gebeurd'. Een van de eerste zaken was de verharding van de landingsbaan in 1981 en de verlenging van de baan in 1991.

Daarna kwam de grote stap van 1993, toen vliegveld Lelystad onderdeel werd van de Royal Schiphol Group en voortaan de naam draagt van Lelystad Airport. In 2008 werd door het kabinet het advies van de Alderstafel overgenomen.

In het advies werden Lelystad Airport en Eindhoven Airport als overloopluchthaven van Schiphol genoemd. Daarna kwam in 2015 de officiële toestemming voor de uitbreiding door het vaststellen van het Luchthavenbesluit.

Tevens werd er gemeld dat de luchthaven in 2018 klaar zou zijn voor commercieel verkeer. In 2017 werd de start- en landingsbaan verlengd, waardoor Lelystad Airport klaar was voor de ontvangst van grotere code C-vliegtuigen, zoals de Airbus A320 en Boeing 737.

Ook werd de verkeerstoren verhoogd naar 20 meter. In 2019 werd een eigen brandweerkorps en luchtverkeersleiding geïnstalleerd. Door de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) is Lelystad Airport een gecontroleerde luchthaven geworden.

Maar in de periode van 2018 - 2023 werd diverse keren de opening van de vlieghaven Lelystad Airport voor commercieel verkeer door het kabinet uitgesteld. Dit jaar viert de vlieghaven haar 50-jarig bestaan met feestelijke bijeenkomsten met diverse stakeholders. Tot slot: op 19 november 2023 is Lelystad Airport jarig.