LELYSTAD - Op dinsdag 5 maart is ingebroken bij de jongerenbroedplaats SPOT! Lelystad. Bij de inbraak zijn vele zaken meegenomen, vaak dure apparatuur. Aangegeven is dat er beeldschermen, cirkelzaag, focusrite (om muziek op te nemen), microfoons, afstandsbedieningen, playstation, kookplaat, 55 inch led scherm en diverse mokken zijn gestolen. De medewerkers balen hier flink van.

Inzamelingsactie

Juist SPOT! Lelystad is een jongerenbroedplaats met onder meer een creatieve studio, sportruimte en een talentenkantine. Het is een ruimte waar jongeren zelf en/of met hulp aan de slag kunnen. Door de diefstal kunnen de jongeren niets doen met hun creativiteit en talenten.

Volgens gegevens zouden de muziekstudio's gesloten zijn en is alleen de piano nog bruikbaar. Gamen is niet meer mogelijk, alleen als de jongeren wat van thuis meenemen. Daarom heeft jongerenwerker Jakob Stolk een inzamelingsactie op poten gezet.

Veel steun

De bedoeling is dat de spullen vervangen kunnen worden. Jakob Stolk wil minimaal 3.500 euro ophalen. Op de site van de inzamelingsactie staat te lezen dat er al bijna 2.500 euro is opgehaald. Het streefbedrag is de nieuwwaarde van geleden schade.

Ondertussen is van het geld dat binnen is gekomen, reeds een microfoon besteld. Dit is nodig zodat de jongeren op korte termijn weer kunnen opnemen. Het is balen voor de jongeren, maar via de crowdfunding voelen ze behoorlijk wat steun.

Onderzoek

De actie is noodzakelijk om weer spullen aan te kunnen schaffen. SPOT! Lelystad is afhankelijk van giften en om alles te vervangen, is er niet genoeg budget in kas. Volgens de jongerenwerker is de politie bezig met het onderzoek en is al wat teruggevonden.

De politie heeft camerabeelden opgevraagd bij ondernemers in de buurt. Jongerenwerker Stolk wil zelf beveiligingscamera's aanschaffen en gaan ophangen. De politie denkt mee hoe het pand beter beschermd kan worden. Het jongerencentrum bestaat ruim 1.5 jaar.