LELYSTAD - Op 28 oktober bundelden XR Lelystad, Grootouders voor het Klimaat en Oma's for Future hun krachten op de Klimaatmarkt in Lelystad om bewustwording te creëren over klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. De activiteiten van de dag lieten zien hoe deze groepen zich inzetten voor een duurzame toekomst.


XR Lelystad

XR Lelystad, bekend vanwege hun focus op klimaatactie en geweldloosheid, deelde hun standpunten met het publiek. Midden op de markt organiseerden ze een indrukwekkende "die-in" flashmob, waarbij activisten symbolisch op de grond gingen liggen met borden die verschillende bedreigde diersoorten, zoals de hommel en de roze dolfijn, vertegenwoordigden.

Opvallend was dat brandnetels en braamstruiken onaangetast bleven, omdat ze gedijen bij hoge stikstof-concentraties. Deze visuele manifestatie diende als krachtig statement tegen klimaatverandering en biodiversiteitsverlies.

Samenwerking

Oma's for Future bracht een leuke en educatieve draai aan de dag met een "rad van fortuin" waar kinderen aan konden draaien. Na het correct beantwoorden van milieuvragen konden ze prijzen winnen. Daarnaast toonden ze hun creativiteit door prachtige handgemaakte items, zoals tassen en een hooimadam, te presenteren die gemaakt waren van gerecyclede materialen.

De samenwerking tussen deze groepen benadrukt de noodzaak van gezamenlijke actie om de uitdagingen van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies aan te pakken. De Klimaatmarkt in Lelystad diende als een inspirerend platform voor bewustwording en actie, en deze gemeenschappen blijven zich inzetten voor een groenere en duurzamere toekomst.