LELYSTAD - Afgelopen donderdagmiddag 18 november kon Dylan Prentner samen met naaste familieleden en medestudenten van het conservatorium in de Kubus in Lelystad het stralende middelpunt zijn. Hier ontving hij de Han Lammers Fonds-beurs ter waarde van 5000 euro uit handen van de commissaris van de Koning Leen Verbeek. Een trotse Dylan gaf aan dit bedrag onder meer te willen gebruiken voor internationale concoursen, waardoor hij zich nog meer kan ontwikkelen en zijn naam kan vestigen.


Voorstelling Dylan laat niveau beginnende talenten zien

Tijdens de voorstelling van Dylan Prentner, zijn medestudenten en zijn docente Kristina Vårlid werd direct de betrokkenheid bij het winnen van de beurs voor Dylan duidelijk. De band met zijn medestudenten is hecht. Of zoals zijn docente Kristina Vårlid het verwoordde, het getuigt van een enorme volwassenheid dat Dylan samen met hen de ontvangst van de beurs wilde delen. Zeker omdat de wereld van muzikanten vaak individualistisch is. Dit deden ze door een uur lang op te treden met verschillende klassiek gitaar muziekstukken waaronder La Vida Breve van M. de Falla, een snel en virtuoos stuk gespeeld door Andreas Fosshaug, Kristina Vårlid en Rick Doornbos, opgedragen aan Dylan. Ook Leen Verbeek genoot zichtbaar van de voorstelling. Dylan zelf startte met het spelen van 2 stukken, Bagatelle 3&4 van W. Walton, die hij bij Kristina als eerste leerde waardoor ze een speciale betekenis hebben gekregen.

Beurs geeft richting aan toekomst

Naast het bijwonen van internationale concoursen wil Dylan ook graag meer masterclasses volgen. Dylan: “Op deze manier kan ik nog beter werken aan mijn ontwikkeling. Ik ben echt heel blij met deze beurs die voor mij deuren opent. Het voelt voor mij als een bevestiging dat ik goed op weg ben. Het is mijn bedoeling om internationaal een grote naam te krijgen zodat anderen later mijn voorbeeld willen volgen. Op den duur zou ik graag in de voetsporen van mijn grote voorbeelden Sabrina Vlaskalic, mijn toenmalige docente (zij is helaas verongelukt in 2019) en mijn huidige docente Kristina Vårlid (oud-leerlinge van Sabrina) willen treden en later net als zij les willen geven in klassiek gitaar.”

Jong geleerd, oud gedaan

Ondanks zijn 18 jaar heeft Dylan al heel wat laten zien en horen. Op heel jonge leeftijd had hij het gitaarspelen al ontdekt evenals het plezier hierin. Zijn passie groeide en in 2017 werd zijn talent gewaardeerd door de Sweelinck Academie, het conservatorium van Amsterdam. Om aan zijn spel te werken volgde hij in 2018 de opleiding voor Jong Talent aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen waar hij nu de Bachelor Klassieke Muziek volgt en in 2024 hoopt af te studeren. Na Groningen is het zijn bedoeling om naar Den Haag te gaan om nog 2 jaar masterclasses te volgen bij Pavel Seidl. Naast Groningen komt hij nog steeds graag thuis bij zijn ouders die in Lelystad wonen, op korte afstand van de bossen. Dylan: “Flevoland geeft me zoveel rust en inspiratie. Heerlijk om dat te combineren met mijn studie klassiek gitaar.”

Over het Han Lammers Fonds

Het Han Lammers Fonds (HLF) ondersteunt jonge Flevolanders die een kunst- en cultuuropleiding volgen. Jongeren die hun talent verder willen ontwikkelen. Leen Verbeek, “Het fonds is bedoeld voor beginnende kunstenaars en dat is dit jaar Dylan Prentner. Juist omdat hij al jaren ook internationaal aan de weg timmert vind ik het een stimulans hem deze beurs van € 5.000,- te overhandigen.” Het fonds is opgericht bij het afscheid van de eerste commissaris van de Koningin van Flevoland: Han Lammers. Door toekenning van beurzen, levert het Han Lammers Fonds jaarlijks een bijdrage aan de versterking van cultureel talent in Flevoland.