LELYSTAD/ALMERE - De regiodirecteur Randstad van NS heeft onlangs in een gesprek met Lelystadse wethouder Luc Baaten verwoord dat “servicebalies op het station te duur zijn en daarom zouden moeten verdwijnen”. De NS heeft de voornemens om een groot aantal service-/informatiebalies op te heffen en Lelystad en Almere staan daar ook op de lijst. Terwijl de moties al zijn ingediend en aangenomen in beide gemeenten, is de JOVD (Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie) Flevoland tevens fel tegen deze voornemens.


“Je doet er een grote groep mensen gewoon te kort met zo’n besluit, bijvoorbeeld ouderen, laaggeletterden, digibeten en ga zo maar door”, zegt politiek commissielid Ayoub Mansouri. “NS-servicemedewerkers vervullen daarbij niet alleen een rol van het verkopen van kaartjes en verlenen van hulp, maar ook een maatschappelijke rol. Ze dragen de verantwoordelijkheid van sociale veiligheid op en rond het station, orde en rust, en toezicht. Daar komt nog bij dat Lelystad Airport binnenkort opengaat. De drukte op het station zal hoe dan ook toenemen: Een station zonder servicebalie is dan net zoiets als een vliegveld zonder grondstewarddessen.”

"Wij waarschuwen al een tijdje over criminaliteit in Almere en het weghalen van deze servicebalies zal dit zeker niet helpen", zegt secretaris Wiebe de Wit. "De stations in Almere worden al veel gebruikt en met de nieuwe plannen voor de IJburg verbinding en de Lelylijn zullen alle stations en vooral Almere Centrum nog drukker worden." Het lijkt de Almeerder geen goed idee om juist nu de servicebalies weg te halen. “Wij hopen dat de NS de belangen van alle belanghebbenden en partijen goed tegen elkaar afweegt om tot een juist besluit te komen”.