LELYSTAD - Gisteren finishten de VO65-zeilteams in Genua/Italie de derde en laatste etappe van The Ocean Race Europe. Deze allereerste Europese versie van de legendarische The Ocean Race (voormalige Volvo Ocean Race) begon op zaterdag 29 mei langs de Atlantische kust en eindigde na in totaal zo'n 2.000 nautische mijlen (nm) in de Middellandse Zee. Vanuit het Franse Lorient racete de vloot naar Cascais, Portugal. Na een korte stopover en de kustrace aldaar, vertrokken de 12 internationale teams richting het Spaanse Alicante. De derde en laatste etappe voerde de twee deelnemende klassen naar de eindfinish voor de kust van Genua, Italië. Daar vindt morgen de allesbeslissende kustrace plaats. Er wordt geracet in de ontwikkelingsklasse IMOCA 60 (5 teams) en de eenheidsklasse Volvo Ocean 65 (7 teams). Debuterend navigator Jolbert van Dijk (27) uit Lelystad kende een droomstart. Met The Austrian Ocean Racing Project van schipper Gerwin Jansen (Hasselt) pakte hij de eerste etappezege. Inmiddels staat dit VO65-team vijfde overall.

Jolbert van Dijk maakte als jeugdzeiler furore in de Optimist (9e bij WK Optimist), Laser 4.7 (WK-brons), Laser Radial (12e bij ISAF Jeugd WK) en de 49er FX (7e bij WK onder 19). Daarna behaalde hij de nodige successen in de F18-catamaran, met als hoogtepunten zilver bij het EK en brons bij het WK. Bij Team Heiner in Lelystad doorliep hij het talentenprogramma, waarna hij als navigator en tacticus in diverse klassen ervaring opdeed. Zo werd hij tweemaal wereldkampioen in de Melges 32 (Corinthian), zeilde hij de Middle Sea Race, de Fastnet Race en tweemaal de Caribbean 600. Ook met het Rotterdam Offshore Sailing Team behaalde hij meerdere podiumplekken. Met zijn plek als navigator aan boord van The Austrian Racing Project, komt deelname aan de mondiale The Ocean Race 2022-23 een stap dichterbij.

Morgen vindt dus in Genua de finale kustrace plaats, waarbij de top drie finishers bonuspunten krijgen. Als The Austrian Ocean Racing Project goed 'scoort', kunnen ze in het klassement nog een plekje opschuiven. Het wordt spannend! U kunt op de hoogte blijven via www.theoceanrace.com, waarop de wedstrijd live te volgen zal zijn. Mocht u interesse hebben in een interview met Jolbert van Dijk, dan hoor ik dat graag.