LELYSTAD - De CVA-keten Noordwest-Veluwe & Flevoland zet zich in om patiënten en hun naasten te informeren over de impact van gezondheidsverlies als gevolg van een beroerte of hersenletsel. In dit kader organiseert de keten een informatieavond op woensdagavond 22 november. Deze avond vindt plaats in ziekenhuis St Jansdal in Lelystad.


Inzicht en informatie

Het doel van deze avond is om mensen die recentelijk een beroerte hebben gehad of op een andere wijze hersenschade hebben opgelopen te voorzien van inzichten en informatie over het omgaan met de gevolgen van hersenschade. Tijdens de informatieavond deelt een ervaringsdeskundige over zijn persoonlijke verlieservaringen.

Ook is er een medisch maatschappelijk werker aanwezig die meer gaat vertellen over gevoelens die loskomen na gezondheidsschade en de gevolgen daarvan. "Het onverwachte - het gevoel van verlies - kan een grote uitdaging zijn.

Maar hoe je daar vervolgens mee omgaat, dat is cruciaal," aldus Christl Wassenaar, coördinator van de CVA-keten Noordwest-Veluwe & Flevoland. "Deze avond biedt inzichten, ervaringen en steun aan degenen die dit pad bewandelen en laat zien dat ze niet alleen zijn in hun ervaring."

Themamarkt

Na de koffiepauze krijgen deelnemers de kans om de themamarkt te bezoeken, waar informatie wordt verstrekt over mogelijkheden om het leven na hersenletsel weer op te pakken met betrekking tot werk, sport en ondersteuning. Professionals en lotgenoten zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en dieper in te gaan op het onderwerp.

CVA of NAH

De term 'CVA' verwijst in medische termen naar een Cerebro Vasculair Accident, in de volksmond bekend als een beroerte. Eveneens kan niet aangeboren hersenletsel (NAH) voortkomen uit een hersenoperatie of ongeluk.

De gevolgen van dergelijke hersenbeschadigingen kunnen zowel zichtbaar als onzichtbaar zijn, met langdurige invloed op het dagelijks leven. Problemen zoals vermoeidheid, overprikkeling en geheugenstoornissen kunnen het leven van patiënten drastisch beïnvloeden, terwijl deze klachten voor de buitenwereld vaak onzichtbaar blijven.

Meer info en aanmelden

De avond is gericht op het bieden van steun, begrip en praktische informatie voor patiënten, hun naasten en zorgprofessionals om zo de uitdagingen na een beroerte of hersenletsel beter te begrijpen en aan te pakken.

De bijeenkomst duurt van 19.15 tot 21.15 uur en vindt plaats in het personeelsrestaurant van het ziekenhuis in Lelystad (bereikbaar via de hoofdingang). Aanmelden voor de bijeenkomst kan via www.stjansdal.nl/voorlichting. Deelname is gratis.