LELYSTAD - Ruim 200 senioren uit de Atolwijk en de Zuiderzeewijk hebben deelgenomen aan de fitheidstest van Sociaal Vitaal. Deze was begin vorige maand in sporthal De Koploper. Er was gerekend op 120 deelnemers; de opkomst was dus bijna een keer zo hoog. Sociaal Vitaal is een erkende interventie van Stichting GALM, Sportbedrijf Lelystad is projectleider. Het is een veelzijdig beweegprogramma voor senioren, dat gecombineerd wordt met weerbaarheidstrainingen.

Naast de fitheidstest voor dit programma, vond er ook de Vitaliteitsmarkt plaats. Senioren zijn hier op zoek gegaan naar passend beweegaanbod.

Drukte bij fitheidstest

Het hoge aantal deelnemers aan de fitheidstest laat zich vooral verklaren door de persoonlijke benadering. De bewoners van de twee wijken ontvingen een brief met daarin uitleg over Sociaal Vitaal, de uitnodiging en een antwoordkaart. Uit reacties blijkt dat senioren het belang van bewegen echt inzien: “Het is een goed idee om mensen meer in beweging te krijgen. Dat is beter voor de persoon zelf en beter voor de samenleving”, was bijvoorbeeld één van de reacties. De hoge respons heeft ervoor gezorgd dat er extra momenten georganiseerd zijn om alle fitheidstesten af te nemen. Zo’n test bestaat allereerst uit drie vragenlijsten gericht op gezondheid, beweeggedrag en sociale contacten. Daarnaast doen de deelnemers een laagdrempelige fitheidstest en is er een adviesgesprek.

Veel deelnemers stromen door

Vanuit de fitheidstesten zijn er zoveel aanmeldingen voor Sociaal Vitaal binnengekomen, dat we niet met de geplande twee, maar met drie groepen gestart zijn. De deelnemers gaan aan de slag met sociale-, mentale-, fysieke- en emotionele weerbaarheid. Ook zijn er gezondheidsvoorlichtingen en is er een zelfmanagementtraining. De lessen zijn in de gymzalen van MFA Zuiderzee en MFA Atolplaza en in de sporthal van Sportcentrum De Koploper. Na de zomer start Sociaal Vitaal ook in de Boswijk. Bewoners met een leeftijd tussen 65 en 85 jaar krijgen hiervoor nog een uitnodiging.

Vitaliteitsmarkt

Op de eerste dag van de fitheidstesten was er, eveneens in sporthal De Koploper, de Vitaliteitsmarkt. Senioren werden daar geholpen aan passend beweegaanbod. Die hulp kwam van 20 verschillende (maatschappelijke) organisaties en (sport)aanbieders.