LELYSTAD - Alle straatnamen in Nederland komen ‘ergens’ vandaan. En er zijn vast mensen die het leuk vinden om de herkomst uit te zoeken en er zo meer over te weten te komen. Die gedachte bracht Stichting Marketing Oldambt en Stichting Promotie Westerwolde (beide regio’s gelegen in de provincie Groningen) op een ludieke actie.

Ludieke actie

Ze zochten uit in welke plaats straatnamen voorkomen met Oldambt en Westerwolde in de naam. Dat bleken er meerdere te zijn. Er is een Oldambt in de plaatsen Assen, Eindhoven en Lelystad. De Westerwolde bestaat in Amsterdam en Lelystad. In augustus hebben beide stichtingen mooie, handgeschreven kaarten met ‘Groeten uit Westerwolde’ en ‘Groeten uit Oldambt’ gestuurd naar alle bewoners woonachtig aan de Westerwoldestraten en aan de Oldambten.

Geheel verzorgd weekend

De bewoners van deze adressen konden zich via een website aanmelden met een motivatie om een gratis, geheel verzorgd, weekend te beleven in de regio Oldambt en Westerwolde. Van alle aanmeldingen zijn uit Lelystad drie koppels geselecteerd. Zij komen van vrijdag 8 tot en met zondag 10 oktober naar ‘hun’ regio in de provincie Groningen, waarvan één koppel in Westerwolde en twee in Oldambt verblijven. Ze worden welkom geheten door de mensen van Stichting Marketing Oldambt en Stichting Promotie Westerwolde en krijgen tips voor activiteiten die ze kunnen doen dat weekend.

Hoe ziet het weekend in Westerwolde eruit
Vrijdag 8 oktober krijgen de deelnemers, meteen een rondleiding door vestingstadje Bourtange en blijven hier dineren in restaurant ’s Lands Huys. Aansluitend overnacht het ene koppel in Bourtange en het andere koppel in het Parc Eemslandermeer.

Zaterdag 9 oktober vult het koppel in naar eigen wens en interesses. Stichting Promotie Westerwolde regelt alle activiteiten en zorgt voor de catering.

Hoe ziet het weekend er in Oldambt uit
Vrijdag 8 oktober gaan de vier deelnemers, na aankomst, eten bij Paviljoen Flonk aan het Oldambtmeer in Finsterwolde. Aansluitend overnachten ze in Hoogheem Logies en Erfgoed in Nieuwolda.

Zaterdag 9 oktober stappen ze, na het ontbijt, in de auto voor een autopuzzelroute ‘de Graanrepubliek’. Hierdoor leren ze het gebied en haar verhalen goed kennen. De zaterdagmiddag brengen ze door in de Thermen Bad Nieuweschans voor een ontspannen middag en aansluitend eten ze bij Water of the Worlds.

Gezamenlijke afsluiting op zondag
Op zondags 10 oktober is een gezamenlijke activiteit met alle deelnemers vanuit de regio Oldambt en de regio Westerwolde gepland.

Om 11 uur worden ze verwacht voor een partijtje Footgolf bij de ‘Bronzen Eik’ in Sellingen met aansluitend een lunch. Deze ochtend is ook een persmoment gepland. Wethouder van Westerwolde, mevrouw Giny Luth, zal hier ook bij aanwezig zijn.

De motivaties van de winnende deelnemers
Alle deelnemers moesten een motivatie indienen en uiteindelijk hebben de winnaars de volgende inzending gedaan:

De bewoners aan de Westerwoldestraat in Lelystad schreven:

Wat een leuke actie om met een ansichtkaart jullie Westerwolde te promoten. Als het net zo mooi is als onze Westerwolde (de straat) is het top. Direct na onze pensionering hebben we een E-bike gekocht en we toeren sindsdien heel wat af, vaak in combinatie met een weekend of midweek in een hotel of huisje. We hebben dan ook al heel wat provincies bezocht. We zijn o.a. in Drenthe geweest, in Groningen stad, de omgeving van Delfzijl natuurlijk maar de streek Westerwolde tot nu toe nog niet. Het is er nog nooit van gekomen. Ik heb op Google maps de afbeeldingen bekeken van Westerwolde en sta versteld van het gevarieerde landschap, dat had ik niet verwacht. Het lijkt ons erg leuk om daar eens rond te fietsen, wie weet worden we uitgekozen. Zo niet komen we vast wel eens op een ander moment. We wensen jullie veel succes met de campagne

De bewoners aan de Oldambt in Lelystad schreven:

Wij wonen op de Oldambt te Lelystad en zijn meester en juf, het is daarom een verrijking om meer te weten te komen en te leren over de streek Oldambt, zodat we deze kennis weer aan onze leerlingen kunnen overdragen. Daarbij vraagt iedereen zich altijd af wat onze straatnaam betekent en waar deze vandaan komt en meer dan ' een streek in Groningen' weten we dan niet te noemen. Tja, en als laatste is door het slepende ziekbed van mijn moeder er deze zomervakantie geen vakantie voor ons geweest en heb ik veel mantelzorg gedaan en zou het gewoon heel fijn zijn als we even de zinnen zouden kunnen verzetten en er even tussenuit zouden kunnen om toch nog wat vakantiegevoel te ervaren en ons op te laden voor een nieuw schooljaar.

Spin-off van de actie
Doel van deze ludieke actie is natuurlijk juist duidelijk maken aan de rest van het land kennis laten maken met al het mooie wat de regio’s Oldambt en Westerwolde te bieden hebben. Allebei een plek die het waard is om over naar huis te schrijven.