LELYSTAD - Black Friday is over komen waaien van de Verenigde Staten en valt daar de dag na Thanksgiving. Deze dag wordt in feite beschouwd als de start van de tijd voor kerstaankopen. Met hoge kortingen probeert (bijna) elke ondernemer klanten te lokken. Liefst nog meer dan de vorige keer.

Green Friday

De beweging Green Friday is een initiatief van de stichting Trees for All, die zich al bijna 25 jaar inzet voor een bosrijke wereld. In Nederland en buitenland plant de stichting bomen en maken mensen bewust van het belang van bomen.

De stichting geeft aan dat Black Friday een zwarte dag is voor het milieu en is iets wat niet meer van deze tijd is. Daarom heeft men op vrijdag 24 november voor de vijfde keer Green Friday georganiseerd.

Tegengeluid geven

De organisatie wil met de campagne van Green Friday een tegengeluid geven op het jaarlijkse koopfestijn Black Friday. Daarvoor heeft Trees for All consumenten en bedrijven opgeroepen om niet mee te gaan in de gekte van Black Friday.

Dat betekent dat mensen en bedrijven die zich aansluiten bij de Green Friday beweging geen Black Friday deals kopen of verkopen. Daarentegen hebben ze iets goeds voor de aarde op die dag gedaan. Hierbij valt te denken aan het planten van een boom in het Green Friday Forest in Het Twiske.

Deals links laten liggen

De site van Green Friday voegt er aan toe, dat men een statement wil maken tegen de schreeuwende kortingen en goedkope deals van Black Friday. Men geeft aan dat Black Friday zorgt voor impulsaankopen en overconsumptie, waarmee de aarde in rap tempo wordt uitgeput.

De organisatie heeft afgelopen vrijdag zo veel mogelijk opgeroepen om zich aan te sluiten bij de Green Friday beweging. Dit houdt in dat men de deals laat liggen en dat men in plaats van nog meer (onnodige) spullen gaat kopen, men iets groens gaat doen. Denk hierbij aan een boswandeling maken, bomen (laten) planten of spullen (laten) repareren of recyclen.

Stichting BinnenInn

Afgelopen donderdag heeft wethouder Annemieke Messelink een boom in ontvangst mogen nemen van Stichting BinnenInn. Dit was bedoeld als het aanbod om de gemeente te helpen het centrum van Lelystad groener te maken.

Voor BinnenInn is duurzaamheid heel belangrijk, net als voor haar partners De Wereldwinkel, De Fakkel en kringloopwinkel De Groene Sluis. Een van de grondleggers van BinnenInn, Peter Roosendaal, is met het idee gekomen.

Voor BinnenInn was de schenking van een boom aan de gemeente de aftrap van Green Friday. Ook deze organisatie wil een tegengeluid geven aan Black Friday. Ze willen op lokaal niveau een steentje bijdragen voor het ideaal van een groene en bosrijke aarde.