LELYSTAD - Hoe zorg je ervoor dat ouderen rechtstreeks bereikt worden met bewustwording over positief ouder worden? Door er op uit te gaan en laagdrempelig contact te leggen. Met een speciaal voor dit doel aangeklede en uitgeruste touringcar werd woensdag 14 juni de aftrap gedaan op twee locaties in Lelystad.

Op de Jol en in de middag in het Lelycentre werd de bus geparkeerd. Vervolgens werden voorbijkomende senioren uitgenodigd om het gesprek aan te gaan. Froukje Zeijl, projectmanager GGD Flevoland: “Aan de hand van eenvoudige gesprekken, laagdrempelige activiteiten en gezondheidstestjes, een VR bril en een gratis weggeeftas met handige items vergroten we de bewustwording bij onze inwoners. Ons doel op deze dag was gezondheid en prettig en veilig leven onder de aandacht te brengen. Uit de vele enthousiaste en positieve reacties begrepen we dat dit initiatief zeer werd gewaardeerd. Het is misschien een open deur, maar we hebben het zelf ervaren. Als je informatie wilt bieden of wil ophalen bij de doelgroep dan begint het met contact maken”

Op deze manier met een bus naar de mensen toe gaan is nieuw voor de GGD. Het is nog niet eerder gedaan in Nederland en Lelystad had de primeur. “Het mooie is dat we nauw samenwerken met de gemeente, Welzijn Lelystad, het sportbedrijf Lelystad en de brandweer Flevoland/Gooi - Vechtstreek. Dit leverde meteen mooie gesprekken op en we konden direct vragen beantwoorden of doorverwijzen. Wij als GGD konden het gesprek aangaan over gezondheid en de gemeente was benieuwd hoe de ouderen hun woon- en leefomgeving ervoeren.”

Wethouder Rinze Broekema ondersteunt het belang van positieve gezondheid en prettig en veilig wonen in Lelystad. Hij nam een kijkje bij de bus en ging in gesprek met ouderen.

Ook andere gemeenten in Flevoland krijgen de Positief Ouder worden-bus op bezoek in de loop van de komende maanden. POUW Care heeft de inzet van deze bus mogelijk gemaakt.