LELYSTAD - Wist je dat meer groene planten, bomen en struiken voor verkoeling zorgen in de zomer en daarmee functioneren als een groene airco? Kijk eens goed rond naar de tuinen in jouw straat. Zijn al die warme kiezels, stenen en tegels nodig? Of kan jouw straat wel een beetje meer groen gebruiken. Trommel je buren op en meld je aan voor een 'groen straat make-over.'

Groene tuinen zijn mooi maar ook belangrijk
Willen jullie als inwoner van Lelystad ook wonen in een groenere straat? Groen geeft schaduw en verkoeling tijdens een warme zomer. Als een tegelomgeving 40 graden kan een groene omgeving op dat moment 24 graden zijn. Daarnaast wordt het weer extremer. Hoosbuien of periodes van droogte. Een groene tuin zorgt dat het water goed kan weglopen. De luchtkwaliteit wordt beter waardoor groen ook goed is voor eigen gezondheid. Maar niet geheel onbelangrijk is dat het leefgebied van veel soorten vogels, insecten en andere (bodem)dieren wordt uitgebreid. Alle kleine beetjes helpen al. Met al deze voordelen wil je toch een groenere tuin?

Aanmelden voor meer groen in de buurt
Trommel je buren op en meld je aan voor een groen straat make-over. Je doet dit niet alleen, wij helpen je op weg! Samen steken we de schep in de grond. Aanmelden kan tot woensdag 7 juni. We gaan aan de slag op 23 september, burendag.

Wat kunnen jullie winnen
De ondersteuning verschilt per straat vanwege de kansen die een straat biedt en de mate van verharding die aanwezig is. Maar in ieder geval:

  • Het organiseren van een gezellige dag met de straat
  • Container voor afvoer verharding
  • Goede tuinaarde Afvoer witzand
  • Startpakket met planten voor 2m2
  • Tuingereedschap op de dag zelf
  • Experts die jou op weg helpen met al je vragen

Zijn jullie het winnende team?
Meld je aan via deze link. Heb je nog vragen stuur een mail naar flevoland@ivn.nl.
Dit project wordt medemogelijk gemaakt door Groener Lelystad. Centrada, IVN Natuureducatie en Gemeente Lelystad