HARDERWIJK –Délifrance Lelystad draagt graag haar steentje bij in deze lastige tijd. Daarom hebben ze gisteren het personeel van het St Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk getrakteerd op 200 belegde baguettes. “Het is fijn om iets terug te doen voor de hardwerkende mensen in de zorg, al is het maar iets kleins”, aldus Astrid Huitema, mede-eigenaar van Délifrance Lelystad. “Dit geeft ons energie.”

Het idee voor de actie is ontstaan doordat veel producten bij de groothandel tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten. Astrid: “Er wordt minder afgenomen, dus veel salades dreigden te worden weggegooid. Samen met het hoofdkantoor van Délifrance Restaurants en enkele andere vestigingen hebben we toen besloten om de producten aan een goed doel te schenken, in ons geval het St Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk. Helemaal super is dat ook Délifrance Bakkerij zich bij dit initiatief heeft gevoegd en de baguettes beschikbaar heeft gesteld.”

Deze actie is niet het enige dat Délifrance Lelystad aan liefdadigheid doet. Ze werken ook samen met Stichting IDO, een vrijwilligersorganisatie met inloophuizen waar mensen terecht kunnen voor een praatje, maar ook voor Nederlandse les en een warme maaltijd. Door de coronamaatregelen zijn de inloophuizen tijdelijk gesloten, maar de stichting bezorgt nog wel maaltijden bij ouderen en mensen die het financieel niet breed hebben. Astrid: “Wij wilden graag ons steentje bijdragen en zijn begonnen met iedere dag een gratis lunch te bezorgen bij een afnemer van Stichting IDO. Inmiddels worden wij gesponsord door andere lokale ondernemers en kunnen we nu al vijf adressen per dag blij maken met een gratis lunch.”

Zelf ervaart Délifrance Lelystad ook de gevolgen van de coronacrisis. Vorige week werd bekend dat het zitgedeelte van het restaurant nog tot en met 28 april gesloten blijft. Wel is de vestiging geopend voor afhalen en bezorgen van onder andere een ontbijt, lunch of high tea, al is het met de nodige maatregelen. Astrid: “We bezorgen contactloos en voor afhaalbestellingen laten we maximaal vier gasten tegelijk toe in de winkel. Zo hopen we deze tijd door te komen, al zullen we blij zijn als dit allemaal achter de rug is.”