LELYSTAD - Iedereen kan een dag de binnenvaart ervaren en dat kan gebeuren op de Dag van de Binnenvaart. Dit jaar is het de 3e editie van Dag van de Binnenvaart. Diverse partijen uit de sector hebben de dag voor het eerst in 2019 georganiseerd. De dag biedt een eerste kennismaking met de binnenvaart. Door het land wordt een breed aanbod aan activiteiten in diverse regio's aangeboden. Zo zijn er ook activiteiten in Lelystad.


Houtribsluizen Lelystad

Op de vaarroute tussen Lemmer en Amsterdam, bij Lelystad, ligt een sluizencomplex. Dit is het complex Houtribsluizen. Dit complex werd in 1975 geopend en is in de periode tussen 2010 en 2012 gerenoveerd.

Het complex bestaat uit 2 schutsluizen en een spuisluis. Tijdens de rondleiding krijgt men uitleg over het sluizencomplex, de werkzaamheden en de werking van de sluizen. De Houtribdijk is de scheiding tussen IJsselmeer en Markermeer. Vergeet niet aan te melden.

Rijkswaterstaat Lelystad

Rijkswaterstaat in Lelystad is gevestigd in het Smedinghuis, Zuiderwagenplein 2. Tijdens de Dag van de Binnenvaart kan men op deze locatie uitleg krijgen over wat Rijkswaterstaat doet en tevens over het belang van de waterwegen voor Nederland.

Ook het bezoek aan Rijkswaterstaat is goed te combineren met de andere activiteiten van de Dag van de Binnenvaart, zoals de rondleiding aan de Houtribsluizen, de rondleiding op het centrale Meldpost IJsselmeergebied en een bezoek aan het zeilschip Bounty.

Centrale Meldpost IJsselmeergebied

Een derde activiteit is een rondleiding bij de Centrale Meldpost IJsselmeergebied. De meldpost is gesitueerd aan de Markerwaard 1 in Lelystad. Tijdens de rondleiding wordt uitleg gegeven over deze meldpost.

Vanuit de Centrale Meldpost IJsselmeergebied (ofwel CMIJ) wordt informatie verstrekt aan de scheepvaart. Hierbij kan men denken aan scheepvaartberichten. Net als bij de andere activiteiten is het nodig om zich aan te melden

Zeilschip Bounty, Bataviahaven

Als men altijd al gedroomd heeft van een reis over water of een leven op het water, of men is gek op zeilen of op zoek is naar een frisse wind, dé plek om de reis te beginnen is Zeilschip Bounty in Bataviahaven, Lelystad.

Tussen 10.00 en 15.00 uur staan de dekken open voor mensen die enthousiast zijn om eens een zeilschip te bekijken. Misschien is het wel iets om van de hobby een echte baan te maken en te gaan werken op het schip. Men kan de fijne kneepjes van het schip leren, onder meer landtrossen gooien, het hijsen van de zeilen.

Meer gegevens over de activiteiten en het aanmelden is te vinden op de site van Dag van de Binnenvaart.