LELYSTAD - Er zijn steeds meer mensen die bang zijn om besmet te raken met het coronavirus. Het virus is niet voor iedereen dodelijk, maar voor mensen die in de risicogroep vallen kan het virus erg gevaarlijk zijn. De risicogroep is eigenlijk een verzamelnaam voor de mensen die een grotere kans hebben om complicaties van het coronavirus. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om ouderen en mensen met gezondheidsklachten. Als je immuunsysteem niet zo sterk is, loop je meer risico als je besmet raakt met het coronavirus. Daarom is het voor mensen die binnen de risicogroep vallen extra belangrijk om te voorkomen dat ze besmet raken.


Niet besmet raken
Niemand in Nederland wil besmet raken met het coronavirus. Wanneer je besmet bent, moet je in quarantaine totdat je niet meer besmet bent. Dat is vervelend voor veel mensen aangezien je dan niet met anderen in contact mag komen. Het is nog erger als je door toedoen van het coronavirus erge gezondheidsklachten krijgt. Dit overkomt veel mensen aangezien de ziekenhuizen op dit moment vol liggen met mensen die besmet zijn met het coronavirus. Er zijn zo veel mensen die door het coronavirus in het ziekenhuis liggen dat de ziekenhuizen het bijna niet meer aan kunnen. Daarom is het juist nu nog belangrijker geworden om te voorkomen dat je besmet raakt en om te voorkomen dat je anderen besmet wanneer jijzelf besmet bent.

Hoe voorkom je dat je anderen besmet
Als je klachten hebt, is de kans relatief groot dat je besmet bent met het coronavirus. Daarom is het niet verstandig om met anderen in contact te komen wanneer je klachten hebt. Je kunt dan het best thuis blijven zitten zodat je niet de mogelijkheid hebt om anderen te besmetten. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je thuis gaat zitten wachten totdat de klachten verdwijnen. Wanneer je het vermoeden hebt dat je besmet bent met het coronavirus, kun je een coronatest doen. Zo kom je er snel achter of je besmet bent. Daarom is het slim om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij een teststraat wanneer je last hebt van klachten. Zo zorg je er voor dat je snel weet of je echt besmet bent of niet. Het is slim om een sneltest te doen waardoor je na een kwartier wachten al weet of je besmet bent. Op die manier hoef je niet in quarantaine om op de uitslag te wachten. Wil je een sneltest, kijk dan op Coronatest in Lelystad: hoe werkt het en wanneer krijg ik de uitslag?

Een coronatest doen in Lelystad
Je kunt je in de buurt van Lelystad op verschillende plekken laten testen. Er zijn zowel plekken waar je een sneltest kunt doen als plekken waar je een PCR-test kunt doen. Daarom zul je zelf moeten beslissen waar je naartoe gaat om je te laten testen. Mensen die een sneltest willen doen in Lelystad, kunnen kiezen uit één van de locaties op dit overzicht: coronatest in Lelystad: overzicht kosten en sneltest locaties.