LELYSTAD - Op het gebied van de eerstelijns ouderenzorg in de plaatsen Lelystad, Dronten en Zeewolde worden de huisartsen ondersteund door Coloriet. Dit gebeurt door gespecialiseerde verpleegkundig specialist Corinne van den Dool en specialist ouderengeneeskunde Jacqueline Dekker. Ze werken samen om huisartsen te ontlasten bij vermoedens van dementie bij patiënten.


Ondersteuning voor huisartsen

De beide specialisten bieden consulten aan huis, waarbij niet alleen medische zorg wordt geboden, maar tevens de tijd wordt genomen om de levensverhalen van de patiënten te beluisteren. Hierdoor kunnen complexe situaties in de ouderenzorg worden begrepen en aangepakt.

Vorig jaar begon de samenwerking. Middels deze samenwerking kunnen huisartsen patiënten doorverwijzen voor gespecialiseerde zorg. Beide dames geven aan dat het van groot belang is om de samenwerking tussen zorgprofessionals te hebben, om de beste zorg te kunnen bieden.

Beste zorg verlenen

Bij de beste zorg is het levensverhaal van de patiënt een spil. Het levensverhaal helpt bij het begrijpen en omgaan met het gedrag van de patiënten. Dit speelt vooral bij dementie. Doordat men weet wat de patiënt belangrijk vond in het verleden, kan de zorg beter afgestemd worden.

Het verschil ligt vooral in de flexibiliteit om de ouderen thuis op te zoeken. Tevens is de multidisciplinaire aanpak met specialisten, psychologen, ergotherapeuten en anderen van groot belang.

Het 'thuisbezoek' gaat verder dan een standaard huisartsenconsult met een van tevoren vastgelegde tijd. Voor meer informatie kan men contact opnemen via Advies- en Behandelcentrum van Coloriet (0320 - 401680) of per mail abc@coloriet.nl.