LELYSTAD - Waarnemend burgemeester Ineke Bakker heeft opdracht gegeven om een woning aan de Tjalk 13 19 vanaf 27 oktober voor drie maanden te sluiten. De politie trof op dit adres een hennepkwekerij met 324 planten aan nadat er een melding was gedaan van wateroverlast. De woning is gesloten op basis van de Wet Damocles, oftewel de Opiumwet.


Wees alert op de signalen

De loop naar een drugspand kan een nadelig effect hebben op de buurt. De aanwezigheid van een bepaald type personen of bijvoorbeeld veelvuldige verkeersbewegingen kunnen een gevoel van onveiligheid veroorzaken in de buurt. De politie en gemeente vragen inwoners dan ook om alert te zijn op signalen die mogelijk kunnen duiden op drugshandel.


Deze signalen zijn bijvoorbeeld aanloop op vreemde (nachtelijke) tijdstippen, drugsafval op straat, een vreemde geur rondom het pand, overlast van personen die onder invloed zijn of bezoekers van de woning die steeds maar korte tijd blijven.


Eén overheid tegen ondermijnende criminaliteit

Drugscriminaliteit is een vorm van ondermijnende criminaliteit. Er wordt gesproken over ondermijnende criminaliteit als criminelen faciliteiten in de bovenwereld gebruiken om zaken in de onderwereld mogelijk te maken. Door deze verwevenheid verzwakt onze rechtsstaat.


Gemeenten, Openbaar Ministerie, politie en Belastingdienst trekken samen op om ondermijning tegen te gaan. Ze treden hierbij als één overheid op omdat op deze manier met zowel strafrecht, bestuurlijke maatregelen, toezicht, preventie en andere maatregelen effectief opgetreden kan worden tegen misstanden.


Gemeente en politie hebben uw hulp nodig!

Zijn er vermoedens over een bepaalde woning of een bedrijfspand? Meld deze vermoedens dan bij de gemeente of de politie.Men kan de vermoedens ook (anoniem) melden bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Schriftelijk kan ook via www.meldmisdaadanoniem.nl/melden.