LELYSTAD - Afgelopen zaterdag was het wereldwijd World Cleanup Day. Vrijwilligers uit ruim 180 landen hielpen mee met het schoon maken van onze planeet door zwerfafval op te ruimen. Ook in Lelystad raapten inwoners op verschillende plekken afval.

Supporter Lelystad schoon organiseerde vier plekken in Lelystad waar mensen, jong én oud, gezamenlijk aan de slag gingen. Zo raapte een groep enthousiaste vrijwilligers afval bij de Zilverparkkade. Daar gaf dijkgraaf Hetty Klavers samen met wethouder Jack Schoone het startsein. Uitgerust met afvalknijpers, handschoenen en afvalzakken werd veel zwerfafval opgeruimd langs de waterkant. Daarnaast trokken vrijwilligers een waadpak aan om afval uít het water te halen.“Opruimen van zwerfafval is belangrijk. Een schone en opgeruimde stad daar profiteert iedereen van. En dat maakt Lelystad nog mooier als Hoofdstad van de nieuwe natuur. We waarderen het dat zoveel mensen zich hiervoor inzetten”, aldus wethouder Jack Schoone.

Ook op andere plaatsen in Lelystad raapten vrijwilligers afval
Bij het Havendiep zorgde het waterschap voor drie kano’s. Er werden blikjes, plastic verpakkingen, schoenen en zelfs een winkelwagentje uit het water geschept.

Gemeente Lelystad, Supporter Lelystad schoon en Waterschap Zuiderzeeland bedanken iedereen die zich heeft ingezet!
Wie zich wil aansluiten bij Supporter Lelystad schoon kan zich aanmelden via hun website . Naast de coördinatie voorzien zij, met de hulp van de gemeente Lelystad, vrijwilligers van afvalknijpers, -zakken en andere benodigdheden.

World Cleanup Day 2021 in cijfers
In Nederland ging een recordaantal van 41.342 officieel geregistreerde deelnemers, verdeeld over 1574 verschillende acties, op pad om zwerfafval op te ruimen. Volgens de Plastic Soup Foundation was de sigarettenfilter landelijk het meest geregistreerde afval. Daarnaast zijn het vooral blikjes, snoepwikkels en plastic flesjes die op straat of in het water liggen. Dit jaar werd ruim eenderde minder plastic flesjes gevonden door de invoer van statiegeld. Nieuwkomer is het mondkapje. Het doel van het jaarlijkse terugkerende evenement is om vrijwilligers uit alle delen van het land te laten deelnemen aan het verwijderen van afval via opruimacties.