LELYSTAD - Zes straten in Lelystad krijgen een groene make-over. De tegels in de voortuinen worden vervangen door planten en struiken. Hoewel het eigenlijk de bedoeling was om vier straten een make-over te geven, heeft Groener Lelystad vanwege de vele enthousiaste aanmeldingen besloten om twee extra straten te selecteren. Op Burendag, op 23 september 2023, gaan de winnaars aan de slag in Kempenaar en Gondel. Op 7 oktober vindt de Groene Straat Make-Over plaats in de Veluwemeerstraat en de Griend.

Man geeft planten in de tuin water

Samen aan de slag in de straat

De winnaars van de Groene Straat Make-Over ontvangen 2 vierkante meter aan plantmateriaal voor hun voortuinen of geveltuinen. Vrijwilligers helpen bij het sjouwen, spitten en planten. Er wordt een container geplaatst voor de afvoer van de oude tegels, stenen en wit zand. Verder wordt er voor goede tuinaarde gezorgd en er is tuingereedschap beschikbaar. Groene planten, bomen en struiken bieden niet alleen verkoeling in de zomer, maar dragen ook bij aan het voorkomen van wateroverlast bij hevige regenval.

Oproep aan de buren

Inwoners die in de winnende straten wonen en zich niet bij de eerste aanmelding hebben opgegeven, kunnen alsnog meedoen. Na aanmelding kunnen zij meehelpen met het vergroenen van de winnende straten. Deze buren ontvangen, net als de eerste inschrijvers, gratis plantmateriaal en tuinaarde. Alleen inwoners die in de winnende straten wonen kunnen zich aanmelden. Dit kan tot 16 september via www.ivn.nl.

Lelystad Groener

Voor inwoners die niet in de winnende straten wonen, maar wel interesse hebben in het vergroenen van hun tuin en straat zijn er praktische tips en subsidiemogelijkheden om zelf aan de slag te gaan op de website van IVN.

Deze acties worden georganiseerd door Groener Lelystad. Een initiatief van gemeente Lelystad, IVN, Centrada en Landschapsbeheer Flevoland, met als doel de straten en tuinen van de inwoners van Lelystad te vergroenen.