LELYSTAD - De Veiligheidsmarkt van afgelopen zaterdag 16 oktober was dit jaar groter en werd drukker bezocht. De Veiligheidsmarkt vond tussen 12.00 en 16.00 uur plaats in het Stadshart. Er was van alles te zien en te doen over veiligheid. De bezoekers werden geïnformeerd over wat zij zelf kunnen doen om de eigen veiligheid te vergroten.

Ook werden er tips gegeven om brand of een inbraak te voorkomen. Speciaal voor senioren gaf de politie workshops over babbeltrucs en internetoplichting. In het stadhuis kon men ervaren hoe een wietplantage ruikt en hoe een (nagemaakt) drugslab eruitziet. Een drugslab is zeer gevaarlijk voor de omgeving, niet alleen vanwege het risico op brand maar ook omdat er chemische stoffen aanwezig zijn. Er is dan kans op ontploffing of het inademen van giftige gassen.

Aan de Veiligheidsmarkt werkten de volgende organisaties mee: politie, brandweer, ambulancedienst, Stadstoezicht Lelystad, Koninklijke Reddingsbrigade, Koninklijke Marechaussee, ANWB en gemeente Lelystad. Burgemeester Mieke Baltus over deze samenwerking: “Wij zijn blij dat zoveel partijen hebben bijgedragen aan het vergroten van het bewustzijn bij de bewoners en ondernemers. Veiligheid maken we samen. Deze Veiligheidsmarkt draagt daar zeker aan bij.”

Wat was er te doen op de Veiligheidsmarkt?

De bezoekers konden:

  • een kijkje nemen in de auto’s, bluswagens en motoren van de politie, de brandweer en Stadstoezicht Lelystad;
  • via een VR-bril ervaren hoe je thuis aan brandpreventie kan doen;
  • een namaak drugslab bezoeken en daarbij leren wat de gevaren zijn of ervaren hoe een wietplantage ruikt;
  • kraampjes bezoeken in het stadhuis, waar informatie en tips gegeven werden om de eigen veiligheid en het veiligheidsgevoel te vergroten;
  • voor de senioren was er een workshop van de politie over veilig pinnen, over babbeltrucs en over internetoplichting;
  • kinderen konden in de escape room ‘Foute Centen’ spelen. Ook konden zij Cyber Agent worden in de game ‘HackShield’, op de foto met Harm-Alarm of springen op het luchtkussen.