LELYSTAD - De fractie van de VVD in de gemeenteraad heeft op de verschillende lokale sociale media laten weten, dinsdag 17 oktober vragen te gaan stellen over hangjongeren in de Neringpassage. Volgens de sociale media (Instagram en Facebook) zouden de winkeliers en de klanten in de Neringpassage veel overlast van hangjongeren ervaren.

Overlast hangjongeren

De site van de politie geeft een definitie van hangjongeren. Hangjongeren zijn groepen jongeren die rondhangen. Vaak zoeken deze jongeren bepaalde plekken uit om bij elkaar te komen. Hierbij valt te denken aan de ingang van een winkelcentrum, een park of een plein.

Volgens de politie klagen buurtbewoners vaak over overlast of ervaren hinder van de jongeren. Echter de politie kan pas ingrijpen als er daadwerkelijk strafbare feiten zijn gepleegd. Bijvoorbeeld als er vernielingen zijn aangericht.

Een centrale plaats in de wijk - bijvoorbeeld een station, een winkelcentrum of een speelplaats - is juist een plaats waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Dit noemt men dan een hangplek. Vaak richt een gemeente speciale hangplekken in voor jongeren.

Samenscholingsverbod

De burgemeester van Lelystad heeft vanaf donderdag 17 augustus een samenscholingsverbod ingesteld voor 3 maanden voor het gebied rond de Kempenaar 21-06 en 14-58.

De regionale media hebben toen aangegeven dat het ging om een groep hangjongeren die al lang voor overlast zou zorgen - hebben de bewoners gemeld -. Hierbij zou het gaan om vandalisme, maken van veel lawaai en het treiteren van voorbijgangers.

Vorige week heeft de burgemeester laten weten tevreden te zijn over het samenscholingsverbod in de wijk Kempenaar. Tijdens de vergadering van de gemeenteraad heeft burgemeester Bakker laten weten dat 8 processen verbaal zijn opgelegd tegen personen die zich aan de regels hebben gehouden.

Veilig Stadshart

De fractie van de VVD in Lelystad gaat nu mondelinge vragen stellen over de overlast in de Neringpassage. Op de site van de VVD is nog niets te vinden, alleen in de sociale media. De fractie geeft op Facebook aan dat de overlast moet stoppen.

Stoppen met de overlast - volgens de VVD - zodat ondernemers en bezoekers zich weer veilig kunnen voelen in het Stadshart. Daarom worden de vragen gesteld aan het college. Raadslid Marten Tilstra heeft de boodschap ook op zijn Instagram account geplaatst.

Hij geeft aan dat het Stadshart leefbaar en veilig moet zijn, zodat iedereen met plezier in de gemeente Lelystad kan wonen, werken, ondernemen en winkelen. De vragen zullen onder meer gaan over handhaving en de mogelijke de-escalerende werking hiervan.

Tevens zal mogelijk aandacht worden gevraagd waarom er nog geen boetes zijn uitgedeeld en of het college intensiever gaat optreden. Maar niet is terug te vinden of de VVD ook aandacht schenkt aan de wens van de jongeren om bij elkaar te komen.