LELYSTAD - De dag na de jaarwisseling vindt op sportpark Schouw weer de traditionele Nieuwjaarswedstrijd plaats. Het gaat om de 33e editie van een wedstrijd tussen het gemeenteteam en een mix van verenigingsmensen uit voetbalclub Unicum. Vanuit het college is wethouder Dennis Grimbergen aanwezig.


De Nieuwjaarswedstrijd wordt al sinds 1989 op de eerste dag van het nieuwe jaar gespeeld. Inzet van de wedstrijd is een wisselbeker die momenteel in bezit is van Unicum. Vorig jaar versloegen zij in de slotfase van een spannende en doelpuntrijke wedstrijd het team van gemeente Lelystad met 6-4.

Samenstelling selecties

Met de samenstelling van de selecties zijn zowel de gemeente als Unicum nog volop bezig. Inmiddels is bekend dat een aantal raadsleden, waaronder Henk Schraa (CU), Ashwin van Stormbroek (PVV) en Jack Schoone (LL), mee doen. Het team wordt verder aangevuld met een mix van ambtenaren, oud- medewerkers en (oud)bestuurders vanuit college en/of raad.

De selectie van Unicum heeft dit jaar een gemiddelde leeftijd van 40-plus en bestaat uit een mix van sponsoren, oud-selectie spelers, trainers en vrijwilligers. Oud jeugdspeler van Ajax en Zwolle, Mike van der Horst, is naar verwachting één van de publiekstrekkers in deze wedstrijd. Het team van Unicum staat onder leiding van Ken en Kevin Brocklebank.

De Nieuwjaarswedstrijd wordt gespeeld op maandag 1 januari 2024 om 14.00 uur op sportpark Schouw. Direct na de wedstrijd van 2 x 30 minuten is er in de kantine een gezellige nieuwjaarsborrel onder muzikale begeleiding van Lelystadse zanger Ronald Berkt. Naast medewerkers van de gemeente Lelystad en leden van Unicum is iedereen in Lelystad van harte welkom om deze Nieuwjaarstraditie bij te wonen.

Penaltybokaal

Gekoppeld aan het Nieuwjaarsduel is de strijd om de Lloyd Doesburg penaltybokaal. De bokaal is genoemd naar de keeper die op 1 januari 1989 in de finales van de penalty wedstrijd op doel stond: Lloyd Doesburg, destijds tweede doelman van Ajax. Datzelfde jaar kwam hij om bij de vliegramp in Suriname. De herinnering aan hem houdt Unicum levend door de jaarlijkse inzet van de Lloyd Doesburgbokaal. Het penaltyschieten gebeurt op keepers van Unicum.

Wie mee wil doen aan het penaltyschieten kan zich op maandag 1 januari 2024 vanaf 11.30 uur inschrijven in de Unicumkantine op sportpark Schouw. Meteen na inschrijving starten de voorrondes. In de rust van het Nieuwjaarsduel vinden de finales plaats. Daarin staat een keeper uit de seniorenselectie op doel. Er zijn finales in de categorieën pupillen, junioren (verschillende leeftijdsklassen) en senioren.