LELYSTAD - Lelystad heeft er een Toeristisch Overstappunt (TOP) bij : Onze Kas. Een TOP is een start- en rustpunt voor fiets- en wandelroutes door Lelystad. De TOP ligt bij horecagelegenheid Onze Kas en is op 9 juli officieel geopend door gedeputeerde Harold Hofstra van provincie Flevoland en wethouder Annemieke Messelink-Dijkstra van gemeente Lelystad.


Tijdens de opening werd een zuil onthuld met vijf tips over wat er te doen is in Lelystad. Ook werd een informatiebord met bewegwijzeringspaal onthuld. De paal is 4 meter 10 hoog en bovenop staat een schip. Dit markeert hoe hoog de Zuiderzee vroeger boven ons lag. Verder is informatie over de wandel- en fietsroutes en de geschiedenis van Flevoland opgenomen.

Eigenaar Patrick Kok vertelt: “We zijn ontzettend blij dat we deze TOP mede met subsidie van de provincie Flevoland en gemeente Lelystad hebben kunnen realiseren. Mooi voor de mensen die bij ons overnachten, en voor de inwoners van Lelystad. Deze TOP vertelt namelijk over het ontstaan van Flevoland. Want bedenk: iedereen ouder dan 60 jaar heeft ergens anders gewoond. Vanuit de TOP zijn 3 gemarkeerde wandelroutes te bewandelen en het is ook een start- en rustpunt voor de fietsroutes. Bij de historische fiets- en wandelroute kunnen bezoekers via een app het Verhaal van Flevoland beluisteren en een quiz doen. Wat ook mooi is: wat begon met het lezen van boeken, is geëindigd in een mooie samenwerking met het Flevolands archief en Batavialand.”

Gedeputeerde Harold Hofstra haakt in. “De vrijetijdssector is een sector die volop in beweging en ontwikkeling is. Voor onze provincie is het belangrijk om meer bezoekers aan te trekken en deze ook langer te laten verblijven in onze provincie. Het bijzondere is dat met name onze buurlanden het Verhaal van Flevoland uniek vinden en speciaal daarvoor naar Lelystad en Flevoland komen. Als inwoners van deze provincie vinden wij het vaak vanzelfsprekend. Maar kijk omhoog en realiseer: 70 jaar geleden voeren vier meter boven schepen over het IJsselmeer.”

Wethouder Annemieke Messelink-Dijkstra: “Toerisme is belangrijk voor Lelystad en dat heeft zich vertaald in het Uitvoeringsprogramma Vrijetijdseconomie dat er nu ligt. Een onderdeel daarvan is het samen met ondernemers ontwikkelen van nieuwe fietsroutes, een wandelgids en het openen van TOP’s zoals TOP Onze Kas. Het is prachtig om te zien wat ondernemers en inwoners met elkaar kunnen creëren. We hopen dat TOP Onze Kas bezoekers en inwoners uitnodigt om met nog meer plezier te recreëren in Lelystad.”

Wandel- en fietsroutes

Vanuit TOP Onze Kas zijn drie gemarkeerde wandelroutes door de bossen van Lelystad uitgezet. De kortste route is 2,5 en de langste 10 kilometer. De kortste route voert door het Bergbos en is goed begaanbaar met wandelwagen, rolstoel of scootmobiel. Extra bijzonder is de route van 4,5 kilometer (Oostvaart- en Bergbos). Bij deze route kunnen bezoekers via een app het Verhaal van Flevoland beluisteren en een quiz doen. De route van 10 km is een gevarieerde route door het Jagers-, Paarden- en Oostvaartbos. Samen met ondernemers zijn bovendien 10 themafietsroutes bedacht als Biologisch Flevoland, Waterrijk Flevoland, Verhalen op de fiets (met korte ingesproken verhalen van Flevolandsarchief) en Rondje Plassen (met een podcast van de boswachter).

Meer weten over het nieuwe Toeristisch Overstappunt?

Kijk op Visit Lelystad

. De fietsroutes zijn, net als de nieuwe recreatie fietsknooppuntenkaart en de Wandelgids, (gratis) verkrijgbaar bij verschillende ondernemers en het gemeentehuis. Ook zijn de routes te downloaden op Visit Lelystad

.