LELYSTAD - Het nieuwe jaar wordt altijd ingeluid met het afsteken van vuurwerk. Daar zijn wel regels aan verbonden. Vuurwerk afsteken is in de gemeente Lelystad alleen toegestaan op oudejaarsdag 31 december vanaf 18:00 uur tot nieuwjaarsdag 1 januari 02:00 uur.

Carbidschieten

Voor carbidschieten is in Lelystad één locatie aangewezen: Het sportveld bij sportcentrum ’t Kofschip, naast Scholengemeenschap Lelystad (SGL). Deze locatie is nieuw en geldt voorlopig voor een periode van één jaar. Na de jaarwisseling wordt geëvalueerd of deze locatie geschikt is. Op 31 december 2019 mag op genoemde locatie tussen 10:00 uur en 02.00 uur carbid geschoten worden, in melkbussen of iets soortgelijks van max. 40 liter. Op andere locaties is carbidschieten verboden.

Tips afsteken
Elk jaar raken mensen gewond door ongelukken met vuurwerk. Onderstaande adviezen helpen een vuurwerkongeluk te voorkomen:

  • zet siervuurwerk stabiel neer op een vlakke ondergrond
  • steek vuurpijlen af uit goedgekeurde standaard
  • houd voldoende afstand
  • gebruik altijd een aansteeklont
  • zet een vuurwerkbril op
  • ruim vuurwerkafval gelijk op en gooi het weg als het is afgekoeld


Illegaal vuurwerk
Illegaal vuurwerk kan meer dan de toegestane hoeveelheid kruit bevatten en een harde knal veroorzaken. De politie controleert op het bezit van illegaal vuurwerk en bekeurt bezitters van illegaal vuurwerk. Voorbeelden van illegaal vuurwerk zijn: strijkers, nitraat-, vlinder- of mortierbommen, lawinepijlen, knalpijlen of -patronen.

Houd uw wijk veilig en schoon
De straat vol vuurwerkresten? Het is wel veilig om de resten van vuurwerk na het afsteken op te ruimen. Pak daarom -nadat u uw vuurwerk heeft afgestoken- de bezem om het vuurwerkafval op te vegen. Maar er kleeft een risico aan: dat pijlen niet goed zijn afgegaan en/of dat er iets nog lang smeult of gloeit van binnen. Zet daarom overgebleven vuurwerk of vuurwerkafval 24 uur in een emmer water. Daarna laat u het vuurwerkafval uitlekken en kunt u het in de restafvalbak of in een vuilniszak in de ondergrondse container gooien. Let op: u kunt geen vuurwerkafval inleveren bij het afvalbrengstation aan de Zeeasterweg 40C. Er zijn daar veel afvalstromen (chemisch, asbest, elektrisch) die gevaarlijk kunnen zijn in combinatie met vuurwerkafval.

Meer informatie
Kijk hier voor meer informatie over het veilig afsteken van vuurwerk.