LELYSTAD - De reizende expositie 'Extremely Normal' is momenteel te zien in Lelystad. De opening stond vrijdag 19 november 2021 in het teken van Transgender Gedenkdag. Met een stille tocht van scholengemeenschap Porteum naar het stadhuis van Lelystad werd aandacht gevraagd voor de honderden transgenders die jaarlijks door geweld of zelfmoord om het leven zijn gekomen.

Geen hokjes meer

Jaarlijks vindt op 20 november de nationale Transgender Gedenkdag plaats. In Nederland vinden op of rond deze dag activiteiten plaats in verschillende gemeenten om hierbij stil te staan. Ook in Lelystad Regenboogstad. Na de stille tocht opende wethouder Van Noort de expositie 'Extremely Normal' in de FlevoMeer Bibliotheek. Zij sprak de wens uit dat op een dag de hokjes waarin we elkaar stoppen, er niet meer zullen zijn en ook de Transgender Gedenkdag niet meer nodig zal zijn.

Naar de mens kijken
In de reizende, interactieve expositie ‘Extremely Normal’ laat Bureau Gelijke Behandeling (BGB) Flevoland de mens achter de seksuele gerichtheid/geaardheid of genderidentiteit zien. LHBTI+ Flevolanders vertellen over hun passie, of dit nu hun werk, hobby of een verzameling is. Hun verhalen worden gebracht met portretten en video’s in dit kunstzinnige project ontworpen door kunstenaar Teunis Ruiten. Gewone mensen met bijzondere verhalen in een unieke vorm gegoten. Voor deze expositie zijn elementen ontworpen, die je vanuit verschillende hoeken kunt bekijken. Elke kant vertelt een uniek verhaal. Met de expositie wil BGB Flevoland stimuleren dat we naar de mens kijken los van de labels die we aan elkaar geven.

Duur en locatie expositie
De expositie 'Extremely Normal' is tot en met 12 januari 2022 te zien in de bibliotheek, de hal van het stadhuis en Porteum. Daarna reist de expositie door naar de gemeente Noordoostpolder.