LELYSTAD - Op woensdag 19 mei 2021 hebben burgemeester Henry Meijdam en Irma van der Mee in het gebied tussen de rechtbank en het station een Lelystadse tegel TegenZinloosGeweld gelegd. De inmiddels bekende tegel met het lieveheersbeestje is bedacht door Irma van der Mee en landelijk uitgegroeid tot een symbool tegen zinloos geweld.


Goede doelen
Irma van der Mee is voor veel Lelystedelingen een goede bekende. Samen met haar man Arie runde zij twintig jaar lang pannenkoekenrestaurant Dubbel-Op in het Woldpark. Daarnaast zette Irma zich voor talloze goede doelen in, waarbij (kwetsbare) kinderen en de strijd tegen zinloos geweld haar speciale aandacht hadden. Irma van der Mee is de bedenker van de bekende stoeptegel TegenZinloosGeweld. Zij heeft dit idee overgedragen aan de Landelijke Stichting TegenZinloosGeweld.

Straatsburg
De eerste tegels zijn in Lelystad gelegd. Op 16 mei 2001 heeft de toenmalige minister Van Boxtel de tegels bij de oversteek van het station naar het gerechtsgebouw achter het station onthuld. Twaalf stoeptegels TegenZinloosGeweld, voor iedere provincie één. Vanuit Lelystad is dit als een olievlek door Nederland gegaan en zijn er inmiddels enkele duizenden in Nederland te vinden, waarvan een honderdtal in Lelystad zelf. Er is zelfs door toenmalig premier Balkenende een stoeptegel TegenZinloosGeweld gelegd voor de hoofdingang van de Raad van Europa in Straatsburg, Frankrijk. Deze ligt er nog steeds.

Toe aan vervanging
De tegels in Lelystad zijn na 20 jaar aan vervanging toe. Vanuit het project Mensen Maken de Buurt is hiervoor een bijdrage beschikbaar gesteld. Er zijn 13 nieuwe stoeptegels geplaatst tussen het station en de rechtbank in. Twaalf zijn er voorzien van de namen van de provincies, de 13e tegel ligt in het midden en staat centraal voor Lelystad, als het hart van Nederland.

Naar oude land
Na bijna 39 jaar te hebben gewoond in Flevoland verruilt de familie Van der Mee de polder voor het oude land. Als ‘pioniers’ laten zij daarbij meerdere voetsporen achter in Flevoland. De tegel TegenZinloosGeweld is daarvan een heel zichtbare. Precies twintig jaar na de eerste tegel legde Irma van der Mee bij haar afscheid van Flevoland de 13e tegel, de tegel van Lelystad.