LELYSTAD - Om het behalen van het Zwem-ABC te stimuleren reikte wethouder Rinze Broekema het eerste scheepsjournaal ‘Het geheim van de Lelie van de Zee’ uit aan de jongste kinderen op zwemles. Lelystad is gebouwd op water en daarmee hebben we talloze plekken om het water in te gaan. Bij havens, stranden, natuurparken, bossen en ook in wijken. Voor kinderen zijn daarom de zwemdiploma’s A, B en C geen overbodige luxe.

Motiveren om door te gaan

Wekelijks zwemmen ruim 1.200 kinderen in zwembad De Koploper voor hun zwemdiploma A, B en C. Toch ziet Sportbedrijf Lelystad dat de kinderen na zwemdiploma A stoppen, omdat vaak gedacht wordt dat kinderen dan al zwemveilig zijn. “Met alleen A kunnen kinderen veilig en zelfstandig van een glijbaan af. Met B kun je van een glijbaan met een stroomversnelling. Pas bij C kunnen kinderen zich redden in het buitenwater,” legt Chantal Bleeker, manager Exploitatie Sportaccommodaties, uit. “Met het nieuw ontwikkelde zwemlesconcept met karakters Cas en Coco willen we kinderen motiveren om ook door te gaan voor zwemdiploma B en C en daarmee beter te worden in zwemmen.”

Met Cas en Coco leren zwemmen

Vanaf de eerste zwemles tot het behalen van het C-diploma nemen tweelingkikkers Cas en Coco de kinderen mee op avontuur, zowel thuis als in het zwembad. Thuis met het speciale verhalenboek dat de kinderen bij de start van de zwemlessen ontvangen. In het zwembad door het verzamelen van munten bij het behalen van de verschillende niveaus. Chantal Bleeker: “Uiteindelijk vormen alle munten een woord én is in het boek een speciale opbergplek voor de diploma’s. Het behalen van diploma’s is en blijft een mijlpaal voor kinderen en hun ouders of verzorgers. Zo hopen we kinderen te stimuleren en een mooi bewaarboek te hebben.”

Opgroeien in Lelystad

“Ik vind het belangrijk dat in een waterstad als Lelystad, alle kinderen zich kunnen redden in het water,” aldus wethouder Rinze Broekema. “De zwemdiploma’s A, B en C zijn wat mij betreft de belangrijkste diploma ’s die je als kind moet halen. Het gaat om zwemveiligheid en het vertrouwen dat kinderen hierdoor krijgen om met vriendjes en vriendinnetjes veilig en lekker te kunnen gaan zwemmen.”