LELYSTAD - Het ‘Lelystadse vuur’ brandt en de NOC*NSF Nationale Sportweek is van start! Door wethouder Rinze Broekema en Olympisch kampioene Jorien ter Mors van TEAM NL is het ‘Lelystadse vuur’ ontstoken. Daarna stond het plein bij het Kompas vol met sportende eerste klassers en gymdocenten van het Porteum en alle buurtsportcoaches van Sportbedrijf Lelystad. De komende negen dagen is Lelystad één groot speelveld, met vele gratis sport- en beweegactiviteiten voor jong en oud!

De aftrap van de Nationale Sportweek begon bij het Porteum, waar het ‘Lelystadse vuur’ is ontstoken, geïnspireerd op het Olympische vuur. Eelco Derks, directeur-bestuurder van Sportbedrijf Lelystad, is trots dat Lelystad één van de vier host cities is van de Sportweek. “Het is goed om te zien dat we sport en bewegen samen met het onderwijs oppakken in Lelystad. Door samen te werken in de stad bereiken we meer. Sport en bewegen maakt je gezonder en fitter. Daardoor ben je scherper en kun je ook beter focussen in de klas.”

Leerlingen op basisschool De Sluis super enthoustiast

Basisscholen in Lelystad hebben vrijdag om 11.30 uur of later in de Sportweek meegedaan aan de 10@10 Challenge. Bij de 10@10 Challenge krijgen de kinderen in 10 minuten 10 verschillende oefeningen. Zo ontdekken de kinderen 10 verschillende sporten en hoe leuk sporten en bewegen (samen) is. Op basisschool De Sluis werd Jorien ter Mors opgewacht door meer dan 190 kinderen die voor de 10@10 Challenge een zee aan vragen kreeg.

Kennismaken met de sport en de sportclub

Na de kick-off staat heel Lelystad in teken van sport en bewegen. Tientallen sportclubs hebben hun deuren opengezet voor gratis sport- en beweegaanbod, zoals clinics of proeflessen. Het aanbod is ontzettend groot dit jaar. Enkele voorbeelden van sporten die je kunt uitproberen zijn base- en softbal, karate, padel, steppen, waterpolo, hockey of dansen. Tijdens de Be Active Night op zaterdag 24 september kunnen Lelystedelingen gratis kennismaken met duiken, waterpoloën, wedstrijdzwemmen, aquasporten, reddingszwemmen en een cardiochallenge.

Sport doet iets met jong en oud

Projecten zoals de 10@10 Challenge, de Nationale Sportweek, GoldenSports of Oldstars heeft Lelystad hard nodig. “Kinderen bewegen steeds minder en minder goed. Net iets meer dan de helft van de kinderen beweegt voldoende. Terwijl sporten een positief effect heeft op de ontwikkeling van de motorische vaardigheden, het niveau van fitheid en natuurlijk de gezondheid. En daarnaast is sporten gewoon erg leuk! En juist dat kun je ontdekken tijdens de Sportweek”, aldus Timo Hoenderboom, projectleider van de Nationale Sportweek.

Donderdag 22 september staat in het teken van senioren en niemand minder dan Bettine Vriesekoop komt dan een tafeltennisclinc geven. De meervoudig Nederlands, Europees en Wereldkampioene geeft een clinic bij LTTC om 13.30 uur. Inschrijven is niet noodzakelijk. Ook atlete Maureen Ellsworth (sportdag van Eduvier), korfballer Koen van Roekel (Walking Hockey), Joop Kols (Walking Football) komen Lelystad bezoeken.

Het hele sport- en beweegaanbod is te vinden www.sportinlelystad.nl/nationalesportweek.