LELYSTAD - Eigenaren in Lelystad die een asbestdak op de woning, schuur/carport of bedrijfspand hebben, krijgen een brief van de gemeente over het vervangen van deze daken. Asbestdaken leveren risico’s op voor de gezondheid en de woonomgeving. In Lelystad zijn al veel asbestdaken vervangen, mede dankzij de inzet van diverse bewonerscollectieven. Met de mailing wil de gemeente de overige eigenaren met een asbestdak op de woning of ander pand, stimuleren om over te gaan tot vervanging. Eigenaren met een asbestdak op de schuur/carport worden in een brief gemotiveerd om het asbestdak te vervangen tijdens de Week van de Asbestvrije Schuur.

Wat en wanneer is de Week van de Asbestvrije Schuur?

Lelystad doet mee aan de Week van de Asbestvrije Schuur van 5 tot en met 11 oktober 2020. Tijdens deze week, een initiatief van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, kunnen inwoners hun asbestdak op hun schuur en/of carport zelf verwijderen. Dit mag als het dak bestaat uit geschroefd (golf)plaatmateriaal wat zonder te breken verwijderd kan worden. Het dak mag niet groter zijn dan 35m2. Om eigenaren te stimuleren biedt de gemeente biedt het volgende aan:

  • Snelle afhandeling van de sloopmelding (binnen vijf werkdagen).
  • Hulpmiddelenbox voor het veilig verwijderen van het dak (vanaf 1 oktober af te halen op het stadhuis, op vertoon van de sloopmelding en zolang de voorraad strekt).
  • Van 1 t/m 31 oktober 2020: de mogelijkheid om het gratis verpakkingsmateriaal af te halen in het stadhuis, naast de standaardmogelijkheid om het af te halen bij het afvalbrengstation aan de Zeeasterweg 40C.
Wat doet de gemeente voor woningeigenaren?

Particuliere eigenaren van een woning met een asbestdak kunnen hulp krijgen van een onafhankelijke procesbegeleider bij de voorbereiding van de werkzaamheden. Op www.lelystad.nl/asbestmagazine

kunnen zij meer informatie vinden over het vervangen van asbestdaken op woningen. Ook wordt ingegaan op de mogelijkheid om een asbestlening aan te vragen en worden de ervaringen gedeeld van bewoners die hun asbestdak vervangen hebben.

Waarom een asbestdak zo snel mogelijk vervangen?

De gemeente raadt aan om de asbestdaken op korte termijn te vervangen, omdat weersomstandigheden er voor zorgen dat daken steeds slechter worden. Het oppervlak wordt ruwer, er groeit mos op het dak en soms breken brokjes af. Hierbij komen steeds asbestvezels vrij en dat is ongezond voor mensen in de omgeving van het dak. Er is nog een nadeel aan langer wachten met het vervangen van het dak: als er bijvoorbeeld lekkage ontstaat omdat het dak slecht is, dan kan dit niet worden gerepareerd. Na vervanging is het onderhoud weer goed en blijft het pand verzekerbaar voor schade en brand. Kijk voor meer informatie op: www.lelystad.nl/asbestdaken

Geen asbestdak, wel een brief?

Eigenaren die wel een brief hebben gehad, maar geen asbestdak (meer) hebben, kunnen een antwoordkaartje invullen, zodat de gemeente deze gegevens kan aanpassen in het bestand. Eigenaren die geen brief hebben gehad, maar wel een asbestdak hebben, wordt gevraagd dit te melden bij de gemeente. Zij ontvangen dan alsnog alle informatie.

Deel deze pagina op Twitter