LELYSTAD - Gemeente Lelystad, De Groene Sluis en het practoraat Circulaire Economie van ROC Flevoland hebben 40.000 euro subsidie gekregen van de rijksoverheid om de milieustraat te verduurzamen. In de plannen wordt de traditionele milieustraat gecombineerd met onderwijs, reparatie, upcycling en kringloop. Daarmee willen de partijen de afvalstoffen van anderen zoveel mogelijk inzetten als nieuwe grondstoffen.


Op zoek naar andere locatie

Omdat Afvalzorg plannen heeft om uit te breiden op het terrein waar de huidige milieustraat is, is de gemeente samen met andere partijen op zoek naar een alternatieve locatie. Het Practoraat, kringloopwinkel de Groene Sluis en de gemeente zijn intussen gezamenlijk aan het verkennen of een nieuwe milieustraat gecombineerd kan worden met meer duurzaamheid en meer inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Afvalstoffen worden grondstoffen

In de plannen wordt de traditionele milieustraat gecombineerd met onderwijs, reparatie, upcycling (gelijke of betere kwaliteit na verwerking) en kringloop van nog bruikbare materialen. Daarmee willen de partijen de afvalstoffen van anderen zoveel mogelijk opnieuw inzetten als bijvoorbeeld nieuwe grondstoffen, nieuwe en gerepareerde producten. Het Practoraat zegt hier over: ‘‘Deze ontwikkeling draagt in grote mate bij aan de aansluiting arbeidsmarkt en onderwijs in een circulaire context. Onze studenten kunnen op deze manier meedenken binnen de duurzaamheidstransities.”

Weggooien is zonde

Wethouder Jack Schoone is blij met de toekenning: “De samenwerking met kringloopwinkel de Groene Sluis en het Practoraat laat zien dat we duurzaamheid in Lelystad samen doen. En dat duurzaamheid niet iets ingewikkelds is, maar juist iets van alle Lelystedelingen.” Kringloopwinkel De Groene Sluis is het met de wethouder eens: "Weggooien is zonde, zeker als iemand anders er nog plezier van kan hebben. Als kringloopwinkel zijn we hier al dagelijks mee bezig. Met het toekennen van deze subsidie zijn we erg blij omdat we hiermee, met elkaar, een stap verder gaan in het verduurzamen van Lelystad, waardoor er uiteindelijk minder herbruikbare goederen weggegooid zullen worden.”

Mooie stap

Verder verwacht de wethouder dat deze andere manier van werken ook leidt tot versterking van de Lelystadse economie: “De omschakeling van de oude economie waarin we recyclen naar een duurzame circulaire economie waarin zo min mogelijk afval bestaat, staat ook in onze visie ‘Lelystad Next level’. Door het geld van het Rijk hebben we de mogelijkheid om hier ook concreet invulling aan te geven. Een mooie stap!”

Verbreding naar andere partijen

Gemeente Lelystad, kringloopwinkel De Groene Sluis en het Practoraat circulaire economie van ROC Flevoland verwachten begin 2022 de eerste stappen te zetten naar een concretere samenwerking en planvorming voor het toekomstige circulaire ambachtscentrum. Belangrijk onderdeel in de aanpak is de verbreding naar andere partijen in Lelystad. Het gaat hier om partijen die dezelfde circulaire ontwikkelingen belangrijk vinden en hier eventueel aan bij willen dragen.