LELYSTAD - Vanaf 17 januari 2022 worden onveilige bomen gekapt in Lelystad. Uit boomcontroles blijkt dat dit noodzakelijk is. De onveilige bomen zijn ziek, zwak of dood. De bomen kunnen omwaaien bij een zware storm of hebben grote takken die af kunnen breken. Daar waar het kan wordt er voor iedere gekapte boom een nieuwe boom teruggeplaatst. De nieuwe bomen worden in het najaar geplant. Dat is de beste periode om bomen te planten.


Wethouder Luc Baaten: “De verzwakte bomen zorgen voor een onveilige omgeving en moeten daarom gekapt worden. Ik ben blij dat we nieuwe bomen terugplaatsen. Hiermee behouden we onze groene omgeving in Lelystad als Hoofdstad van de Nieuwe Natuur.“

Kappen en vervangen bomen
De onveilige bomen staan verspreid in woonwijken, parken, langs voetpaden en straten. Op de bomenkaart is te zien waar de onveilige bomen in de stad staan. Bewoners die in de buurt (op ongeveer 20 meter) van een onveilige boom wonen, krijgen hierover begin januari 2022 een brief.

Volgorde werkzaamheden
De aannemer start in Lelystad Noordoost (Jagersveld). Hierna wordt er gewerkt richting Lelystad Zuidoost, Zuidwest en via Noordwest terug naar Lelystad Noordoost. Eerst worden alle bomen verwijderd. Daarna gaat de aannemer opnieuw de stad door om de boomresten op te ruimen. Alle werkzaamheden zijn begin maart 2022 klaar.

Herplanten nieuwe bomen
Voor iedere gekapte boom wordt zoveel mogelijk een nieuwe boom teruggeplaatst. Dit kan niet altijd, omdat de plek van de gekapte boom te klein is, de omgeving ongeschikt of er liggen kabels en leidingen in de grond. Er worden alleen nieuwe bomen geplant als de groeiomstandigheden goed zijn. Dan heeft de nieuwe boom genoeg ruimte om uit te groeien tot een volwassen exemplaar.

Periode planten bomen
De nieuwe bomen worden in het najaar geplant. Dit is de beste periode om bomen te planten. Na de zomer is er op www.lelystad.nl/bomenkaart te zien welke soort bomen er geplant wordt en waar de nieuwe bomen geplant worden.